S obnovom stare kuće počela sam prije nekoliko godina i u pandemiji sam uspjela sve završiti sa suprugom. Znate kako je u BiH, kredit je teško vraćati pa nismo htjeli riskirati, nego smo određenu svotu novca izdvajali svakog mjeseca i ulagali je u kuću. Nije bio plan iznajmljivati je, nego da se mi u njoj odmaramo. Međutim, bilo je toliko poziva prijatelja koji su morali u samoizolaciju pa smo shvatili da bismo teško došli na red u ovakvom dobu te smo odlučili nešto i zaraditi – priča za Večernji list BiH žena koja se sa suprugom u ZHŽ-u odlučila za ovakvo ulaganje i ostvarivanje dobiti.

Oaza mira

U krševitoj Hercegovini iznajmljivanje kuća s bazenom za odmor apsolutni je hit i mnogi svoje stare kuće pretvaraju u oazu. Da nikad veća potražnja nije bila za takvim kućama, potvrdio je i nedavno za Klix Ramiz Bašić iz Turističke zajednice HNŽ-a. – Mnogi od njih se oglašavaju preko Bookinga i drugih servisa te prilagođavaju svoju ponudu potražnji i pružaju posjetiteljima zaista pravi ugođaj – kazao je Bašić. Gostima u tim kućama omogućeni su razni dodatni sadržaji. Uz neizostavni internet u kući, terasa ima i kamin kako bi se pripremila vrhunska gozba, kao i sportsko igralište koje služi za sve, od nogometa do tenisa. Ovisno o broju osoba, cijene variraju od 100 do 500 KM.

Posavjetovati se

S obzirom na to da je doba pandemije populariziralo stare kuće i njihovu obnovu, stručnjaci savjetuju da se to ne radi napamet. – Prije obnove posavjetujte se s arhitektom, dizajnerom interijera ili građevinskim inženjerom, ovisno o predviđenim radovima na obnovi. Ti će stručnjaci napraviti plan obnove, procjenu troškova i predviđeno vrijeme obnove. Samo uz dobar plan možete početi s financijskim i vremenskim planiranjem. Manje obnove koje ne zahtijevaju građevinsku dozvolu jesu radovi investicijskog održavanja u koje spadaju popravci, građevinski, instalaterski, obrtnički radovi, zamjena instalacija, tehnoloških uređaja i druge opreme. Primjeri takvih radova su: zamjena parketa, keramičkih pločica, sanitarnih i drugih elemenata, oslikavanje zidova i stropova i adaptacija fasade zgrade uz ugradnju odgovarajuće toplinske izolacije i izvedbu završnog sloja. Sve je to moguće pod uvjetom da se ne poseže u konstrukciju objekta, da se ne mijenja veličina, kapacitet, namjena i vanjski izgled objekta. Ako staru kuću prije obnove morate kupiti, cijeni obnove treba dodati i cijenu nekretnine – upozoravaju u tvrtki Tim gradnja. Što se cijene tiče, na nju utječu planirani zahvati, kvaliteta materijala i opseg obnove, kao i nepredviđeni troškovi, npr. ako tijekom obnove utvrdite da je potrebno zamijeniti određene konstrukcijske elemente ili obnoviti električne instalacije. U boljoj procjeni investicije može vam pomoći iskusni arhitekt ili građevinski inženjer koji ima iskustva s renoviranjem.

vecernji.ba