Župnik fra Leon Pendić potvrdio je za medije kako se izgred dogodio tijekom noći uoči obilježavanja dana župe sv. Mihovila.

Nepoznate osobe srušile su u noći na ponedjeljak jarbol te otrgnuli zastavu hrvatskoga naroda koja se nalazila u dvorištu crkve sv. Mihovila u središtu Vareša u središnjem dijelu Bosne, što je izazvalo uznemirenost tamošnjih Hrvata.

Župnik fra Leon Pendić potvrdio je za medije kako se izgred dogodio tijekom noći uoči obilježavanja dana župe sv. Mihovila.

“Jarbol nije izdržao ni deset dana otkako smo ga postavili jer se pokrenula hajka protiv njegova postavljanja. Netko je noćas srušio jarbol, potrgao hrvatsku zastavu i odnio je”, rekao je župnik u Varešu.

Pojasnio je kako se hrvatska zastava zajedno s papinskom dugi niz godina nalazi na samoj crkvi u Varešu.

“Niti za rata nije bilo ovako kao danas toliko hajke”, upozorio je fra Leon sugerirajući da je to vjerojatno dovelo do rušenja jarbola s hrvatskim obilježjem. Posebno razočaravajućim ocijenio je što se to dogodilo uoči obilježavanja dana župe u srijedu.

Jarbol sa zastavom podignut je u crkvenome dvorištu uz spomenik poginulim braniteljima iz Hrvatskoga vijeća obrane u središtu ovoga srednjebosanskog gradića.

Načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević izjavio je, pak, za Hrvatski radio Bobovac kako je zatražio od policije informacije te kako je saznao da je policija registrirala događaj i kako će pokušati pronaći počinitelje.

“Osuđujem ovaj događaj i tražim odgovornost. Zastava obilježava svaki spomenik naših poginulih branitelja. Posebno je da se to ovdje na privatnom, crkvenom, zemljištu. No, isto bi trebalo biti i na javnom prostoru, jednako kao što zastave s ljiljanima stoje uz obilježja stradanja bošnjačkog naroda i vojske”, rekao je načelnik Općine Vareš.

Marošević, inače i sam branitelj i zapovjednik u HVO-u, rekao je kako zastava hrvatskog naroda bila istaknuta uz spomen-obilježje stradalim bojovnicima HVO-a i civilima Vareša.

“Nema potrebe za dezinformacijama koje vidimo. Mi se tom zastavom sjećamo i poštujemo žrtava, jednako kao što poštujemo i druge zastave uz žrtve drugih naroda”, rekao je Marošević referirajući se na izvještavanje lokalnih medija kako je u crkvenom dvorištu bila istaknuta zastava Herceg Bosne, iako je riječ o legitimnoj zastavi hrvatskog naroda u BiH.

“Moramo poštovati različitosti, a mi u Varešu smo već pokazali da ih poštujemo. Ovim događajem vidimo da se od naših vrijednosti sada udaljavamo”, dodao je.

Marošević je rekao kako nema potrebe kvariti odnose jer je civilizacijski čin pokloniti se svim žrtvama.

“Ovim putem svima poručujem da se neće spriječiti odavanje počasti žrtvama. Treba poštovati žrtve pod zastavom pod kojom su pali”, istaknuo je Marošević.

Dodao je i kako se građani Vareša neće uznemiriti ovim događajima.

“Zna se koja je zastava BiH i tu nema dilema. No, imamo i naše posebne zastave koje su povijesne činjenice. No, nemojmo glumiti da smo pod jednom zastavom. Ljudi imaju pravo obilježiti prošlost onako kakva je ona bila. Mnogo toga nama ne odgovara, ja sam toga svjestan, ali zato nam je potreban visok stupanj tolerancije ako želimo živjeti u otvorenom i multikulturalnom društvu. Moramo poštovati razlike između nas ili otvoreno reći da ne želimo, pa da znamo na čemu smo”, istaknuo je Marošević.