„Nisam optimističan da bez jačeg angažmana i konkretnog pritiska međunarodne zajednice može doći do dogovora u Neumu oko izbornog zakona“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž.

Zato je pozvao na osnivanje hrvatskog entiteta u BiH. „Imamo sve instrumente u svojim rukama i možemo riješiti hrvatsko pitanje. Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet općina, županija i poduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bi kako to učiniti. Imamo i svoje partnere koji su članovi u EU. Ova generacija ima kapacitet za to“, poručio je Raguž.

Raguž je predložio preustroj FBiH u skladu s temeljnim načelima Washingtonskog sporazuma i osnivanje dva velekantona Posavsko – herceg – bosanskog kao većinskog hrvatskog entiteta i Bosanko-podrinjsko-krajiškoga kao većinskoga bošnjačkog entiteta. Formirala bi se i tri distrikta koji su zajedničko suvlasništvo Županije PHB i Kantona BPK: Distrikt Travnik, Distrikt Uskoplje-Gornji Vakuf i Distrikt Mostar.

„S ovim bi se modelom praktično za 58% reducirao birokratski aparat. Federacija bi postala konfederacija s dva velekantona što bi anuliralo kasnije u potpunosti federalnu razinu. Imali bismo jedinice lokalne samouprave, dva velekantona i državnu razinu“, objasnio je Raguž.

Na pitanje hoće li sudjelovati na sjednici Hrvatskoga narodnoga sabora 19. veljače kazao je kako ne želi prejudicirati ispred svoje stranke, o njoj će razgovarati i odluku donijeti uskoro. Više o svemu te zemljovidu hrvatskog entiteta kojeg predlažu Republikanci možete pogledati u video-prilogu emisije Kompas.

RTV HB