Veliki proljetni hrvatski festival u Münchenu započeo je u subotu uvečer hrvatskom himnom “Lijepa naša domovino”. Više od 1.200 Hrvata, koliko ih se tu večer okupilo u dvoranu Kesseshausu, stigli su sa raznih strana Münchena i Bavarske, piše fenix-magazin.de.

Pred brojnom hrvatskom publikom, njih oko 1.200 različitih dobnih uzrasta, nastupio je omiljeni pjevač hrvatskog iseljeništva i domovine Miroslav Škoro te Grupa Vigor i Crvena jabuka.

Koncert je organiziran s ciljem druženja Hrvata kojim ih se želi potaknuti da još više čuvaju svoj identitet u tuđem svijetu, njeguju svoju kulturu i  svoj hrvatski jezik, svoju tradiciji i svoju pjesmu.

 

Kako je i u pozdravnom govoru naglasio organizator koncerta Robert Lebo, zajedništo je ono što je potrebno hrvatskom narodu. Pritom je istaknuo kako se i taj Proljetni hrvatski koncert održava u cilju zajedništva i razvijanja osjećaja za druge. Ne zaboravimo svoje hrvatske korjene, ne zaboravimo i to odakle potječemo i čuvamo ljubav prema svojoj domovini, kazao je Lebo.

Već u najavi koncerta je napisano kako je opće poznato da su Hrvati u Njemačkoj i u Bavarskoj prepoznati kao vrijedan i radišan narod, ali ne samo po marljivosti, već i po tome što se znamo veseliti, dobro zabavljati, pjevati i plesati.

-Iako živimo izvan naše domovine, mi Hrvatsku nosimo u srcu. I u najtežim trenucima stvaranja Hrvatske kao države, pokazali smo zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske. Učinimo to svaki puta kada se za to ukaže prilika, kazano je i u  najavi koncerta u Münchenu koji se pokazao kao nešto potrebno za hrvatsku mladež.

A ona je, nažalost za hrvatsko društvo i državu, sve brojnija u glavnom gradu Bavarske, gdje po procjeni svećenika iz Hrvatske katoličke župe živi već više od 50 tisuća Hrvata.

Fenix-magazin/MD/Sandra Graf