Iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišne kliničke bolnice Mostar priopćeno je da su djelatnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku SKB Mostar svakodnevno izloženi raznim neugodnostima.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Žalosti nas činjenica što trebamo javnosti ukazati na, skoro pa svakodnevni, neki oblik neugodnosti kojima su izloženi naši djelatnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Jedan od takvih je pojava lažnih nalaza na COVID-19 te njihovo objavljivanje na društvenim mrežama čiji podaci ukazuju na, pojednostavljeno rečeno, loš proizvod Photoshopa. Na takvim nalazima utvrdili smobrojne lažirane podatke:

– ime i prezime pacijenta ne postoji u našem bolničkom informatičkom sustavu kao i na platformi FBiH gdje su navedena imena svih testiranih osoba;

laboratorijski i registracijski brojevi koji se navode na nalazima također ne postoje u našem bolničkom informatičkom sustavu(BIS-u);

– na nalazu uvijek uz pečat liječnika stoji i potpis, što na spomenutim lažiranim nalazima nije slučaj;

u navedenim podacima lažira se i datum izrade nalaza čime se sugerira da se istovremeno izdaju pozitivni i negativni nalazi.

Svaka minuta u radu testiranja na COVID-19 nam je više nego dragocjena te nas zaista žalosti činjenica što moramo trošiti vrijeme na analiziranje lažnih nalaza, poručili su mikrobiolozi SKB Mostar.

Pored navedenog, djelatnici Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku svakodnevno su izloženi usmenim vrijeđanjima čije riječi nije primjereno citirati, a bilo je čak i pokušaja fizičkog nasrtanja.

Unatoč iznimnom razumijevanju za strah i brigu koje građani imaju vezano za zdravlje, kako osobno tako i svojih najbližih, oštro osuđujemo svaki vid omalovažavanja, vrijeđanja i  plasiranja lažnih informacija  u javnost kojima se degradiraju pa i izlažu opasnosti naši djelatnici Mikrobiologije koji u ovoj pandemiji snose i izdržavaju najveći teret cjelokupnog zdravstvenog sustava,stoji u priopćenju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.