Središnje izborno povjerenstvo večeras je donijelo odluku o rasporedu zastupnika iz županija u Dom naroda Parlamenta FBiH, prenosi FENA.

Po novom zakonu, Hercegovačko-neretvanska županija dat će devet zastupnika – pet iz reda hrvatskog naroda, dva iz srpskog te po jednog iz reda Bošnjaka i Ostalih.

Iz Hercegbosanske županije dolaze tri zastupnika iz reda hrvatskog naroda, četiri iz reda srpskog, dok Bošnjaci i ostali daju po jednog.

Zapadnohercegovačka županija iz reda hrvatskog naroda daje četiri zastupnika, a Bošnjaci, Srbi i Ostali daju po jednoga.

Iz Srednjobosanske županije dolaze četiri zastupnika iz reda hrvatskog naroda, dva iz bošnjačkog, te po jedan iz srpskog i iz reda Ostalih.

Unsko-sanska županija dat će tri zastupnika iz reda bošnjačkog naroda, tri iz reda srpskog, te po jednog iz reda Hrvata i Ostalih.

Iz Zeničko-dobojske županije u Dom naroda dolaze četiri zastupnika iz bošnjačkog naroda, dva iz hrvatskog, dva iz srpskog i jedan iz reda Ostalih.

Iz Bosansko-podrinjske županije po jednog zastupnika daju Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali, a identičan je slučaj i sa Posavskom županijom.

Županija Sarajevo delegira četiri zastupnika iz reda bošnjačkog naroda, pet iz srpskog, jednog iz hrvatskog i dva iz reda Ostalih.

Iz Tuzlanske županije dolazi pet zastupnika Bošnjaka, tri Srbina, jedan Hrvat i jedan iz reda Ostalih.

Na večerašnjoj sjednici SIP-a odluka nije donesena jednoglasno.

Naime, za podjelu mandata prema odluci visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nisu bili predsjednik SIP-a Suad Arnautović i član Ahmed Šantić.

U obrazloženju, Šantić je ranije kazao da ne može podržati ove akte dok ne bude donesena odluka Ustavnog suda BiH.