Kada kažem ljudima da sam imala sindrom toksičnog šoka, mnogi mi odgovore ‘mislila sam da je to sam mit’. Iako je jako rijedak, sindrom toksičnog šoka (TSS) vrlo je ozbiljan i može biti fatalan, započela je svoju priču za Metro Britanka Katie Knight koja je jedva preživjela trovanje bakterijom stafilokok koja uzrokuje TSS.

Kaže kako je bila na fakultetu u knjižnici kada je počela osjećati vrtoglavicu. Kako joj nije prošla, otišla je u svoju studentsku sobu gdje je počela povraćati, a povraćanje se nastavilo i idući dan.

– Osjećala sam se zarobljenom u svome tijelu. Sjećam se da sam u jednom trenutku otišla pod tuš no kako nisam imala energije izaći, legla sam na pod i zaspala. Bila sam jako dehidrirana, a drugi dan sam dobila i vrlo jak proljev – prisjeća se Katie. Druge večeri posjetila ju je prijateljica i ona je odmah vidjela da nešto nije uj redu s obzirom na to da je studirala medicinu. Katie je imala vrlo visoku temperaturu i pričala je nepovezano pa je prijateljica pozvala hitnu pomoć.

– Sjećam se da je oko mene bilo oko osam liječnika i sestara, a u rukama i vratu sam imala igle. Sjećam se snažne boli u donjem dijelu trbuha koju sam počela osjećati pet-šest sati nakon što sam stavila tampon koji je sestra otkrila dok mi je pokušavala staviti kateter. U pamćenju mi je ostalo urezano kada su mi liječnici rekli: ‘Katie, možda se nećeš izvući iz ovoga’ – prepričava ona. Kaže kako liječnici nisu odmah mogli dijagnosticirati da se radi o TSS-u, ali im je olakšalo to kada su vidjeli da koristi tampone.

– Sindrom toksičnog šoka povezan je s upotrebom tampona, no može ga uzrokovati i menstrualna čašica ako se dobro ne opere prilikom pražnjenja. Simptomi koje sam ja imala vrlo su slični prehladi, osipu od sunca, vrtoglavica, teško disanje… U bolnici sam bila gotovo dva tjedna,a trebala mi je cijela godina da se potpuno oporavim budući da sam gubila kosu, koža mi se ljuštila te sam bila kronično umorna – prisjeća se Katie.

Svojim iskustvom želi podići svijet o TSS-u i posljedicama koje može imati. – O tome se rijetko priča, mnogi nisu niti čuli za njega. Trebalo bi ga spomenuti u školi tijekom učenja o menstruaciji kao i na javnim mjestima. Inače tampon mijenjam svaka četiri sata, no tada je bilo prošlo pet do šest sati, a ne osam, koliko se preporučuje i svejedno sam se razboljela – kazala je ona.

vecernji.ba