Danas, 16. prosinca 2019. godine, navršava se 76 godina od najstrašnijeg zločina počinjenog u II. svjetskom ratu na području općine Tomislavgrad. Naime, 16. prosinca 1943. godine u selu Lugu pripadnici njemačke divizije “Princ Eugen” spalili su ili ubili 83 mještana sela Luga, Kuka i Letke.

Kako svjedoče preživjeli, Nijemci su to učinili u znak odmazde za svoja dva ubijena vojnika koja su na mostu ispod sela ubili partizani pristigli iz kupreških sela Ravno i Vukovsko.

Svi spaljeni ili pobijeni bili su Hrvati, civili, među kojima je bilo i žena i djece. Najstarija žrtva bio je 72-godišnji starac, a najmlađa dijete od samo 6 mjeseci. Nijemci su ih s zatvorili u jednu staju i zapalili, a oni koji su pokušali pobjeći iz vatre bili su ubijeni.

Članovi Udruge Lug-Poljica koji čuvaju sjećanje na ovaj tužni događaj zajedno s mještanima navedenih sela okupit će na groblju spaljenih na Lugu u 14:30 sati gdje će se pomoliti i položiti cvijeće te zapaliti svijeće za sve nedužno stradale.

Nakon molitve na groblju, u 15:00 sati slijedi predbožićna ispovijed u crkvi na Širokovcu, a nakon ispovijedi i molitva u kojoj ćemo se ponovo spomenuti i moliti za sve spaljene na Lugu.

Pozivaju se svi mještani podljubuških sela kao i svi stanovnici općine Tomislavgrad da se pridruže molitvi na groblju, a nakon toga i molitvi u crkvi na Širokovcu.

Tomislavcity

Foto: arhiva