U Henndorfu kod Salzburga sinoć je održana 7. Ramska noć koja je bila humanitarnog karaktera. Organizacijski odbor Ramske noći  predvođen NK Rama Salzburg pripremio je bogat kulturno- zabavni program koji je uspješno vodila urednica Radio Rame Ana Burić.

Na samom početku nazočne je u ime organizatora pozdravio predsjednik NK Rama Ivo Ivić.  Župnik  Hrvatske katoličke župe u Salzburgu fra. Zlatko Špehar zazvao je Božji blagoslov na sve goste. Ramljacima i njihovim gostima obratio se i načelnik općine Prozor Rama Jozo Ivančević. On je pohvalio rad organizatora  i kao znak potpore njihovom humanitarnom radu uručio im je ček u vrijednosti 5 000 KM koji će moći unovčiti u Rami i dodati iznosu kojeg  će oni ove  godine uručiti  potrebitim obiteljima.

 

U kulturnom dijelu programa nastupili su članovi kulturno-umjetničkog društva Hrvatski dom iz Welsa koji su izveli plesove i kola iz Rame i Hercegovine. Ovo KUD osnovano je 1991 i okuplja Hrvate iz svi krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Društvo djeluje pri istoimenoj udruzi Hrvata u Welsu koja broji 700 članova a čiji je predsjednik Stipo Matanov koji je zaslužan i za osnivanje folklora. Sada u folkloru djeluje 40 aktivnih članova podijeljenih u 4 starosne grupe. Oni izvode plesove iz različitih krajeva a za nastupe ih priprema njihov voditelj Niki Raguž. Uz folklor djeluje i tamburaški orkestar Hrvatski dom  Wels. Nakon ovog KUD nastupili su gangaši iz Rame.

Za glazbeni dio večeri pobrinuo se Zdravko Čurić i Mjesečina band koji su uspjeli na plesni podij privući brojne goste pristigle iz svih krajeva Austrije.

 

Osim u dobroj zabavi gosti, kojih je bilo preko 500, mogli su uživati i ukusnoj hrani, piću  i raznovrsnim kolačima što su pripremile vrijedne domaćice.

I ova Ramska noć bila je humanitarnog karaktera. Prema riječima organizatora  sav prihod s ove zabave namjenjen je potrebitim obiteljima iz ramskog kraja. Organizatori ističu kako su do sada od Ramskih noći donirali oko 88 000 € obiteljima u Rami ali i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Ove Ramske noći upriličena je i aukcija jedne umjetničke slike  kao i dresa NK Red bull Salzburg sa potpisima svi igrača .  Novac od aukcije takođe ide u ovu humanitarnu akciju.

Pored Posavske televizije koja već tradicionalno prenosi Ramske noći ove godine je i katolička televizija Laudato pravila reportažu o humanitarnoj strani ove zabave. Brojni sponzori osigurali su i bogatu tombolu.

Organizatori ovim putem zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli da ova 7. Ramska noć bude uspješna kao i svima koji su svojim dragovoljnim prilozima pomogli njihovu humanitarnu akciju.

Foto: Stipe Meter

Mirjana Kukavica/Tomislavcity