Volim žene. Ne samo da ih volim, nego ih i obožavam. I ne samo to, poštujem ih više od muškaraca.

Odavno ne sanjarim. Nemam iluzija. Izgled mi uopće nije bitan jer on je samo privid, pa čak i za one koji vide, a pogotovo za one koji znaju gledati.

Piše: Stipe Ćurčić/Tomislavcity

Žena je kao blagi vjetar, satkana od paperja i oblaka, cvijeća i proljetnih mirisa. Pjevam joj uz gitaru, obasipam je laticama ruža. Usne su joj kao raspukla smokva, lice joj je kao mjesečina, a tek njezine grudi, ruke, noge…

Ali, pustimo to. Ja ljubim ženinu ženstvenost jer u njoj vidim i majku, i sestru i kćer.

Nakon ovog malo poduljega uvoda danas ću secirati jednu posebnu vrstu žene koju sam nazvao Čuvarkuća.

Čuvarkuća voli svoju kuću, urednu i izvana i iznutra. Njezino je dvorište besprijekorno i ona uživa da mu se prolaznici dive. A tek u njezinoj kući, sve je uglačano, zategnuto, izmjereno, odmjereno, nema nijedne mrlje, ni trunčića. Ona je prašini objavila rat do istrebljenja. Kuha i peče količinski malo, ali zato ukusno i kreativno. Nakon ručka odmah pere suđe, nakon kave pere odmah i šalice, glanca čaše i uredno prazni pepeljaru.

U društvu s prijateljicama bježi od svake priče koja potiče rasipnost i nered. Točno zna sve cijene namirnica, odjevne i obuvne konfekcije. Ono u što 100 % možete biti sigurni, u trgovini i na tržnici nitko je ne može prevariti. Dan i noć ona bdije, brine i pazi na svaki novčić. Ne odijeva se raskošno. Njezina filozofija je: „Nek je čisto, pa taman bilo i zakrpljeno“.

Knjige koje posjeduje više joj služe za gledanje. Omiljena literatura su joj katalozi, uglavnom akcijski, a za razonodu i modni. Visoko mjesto na popisu njezinih ključnih osobina zauzimaju točnost i pouzdanost. Točna je kao budilica, a pouzdana kao zidni kalendar koji, uzgred rečeno, nikada ne baca. U njega zapisuje neke važne događaje u svom dnevnom i noćnom životu. Redovito prati televizijske serije. I svejedno joj je jesu li turske, meksičke, talijanske ili indijske. Nerijetko i zaplače zajedno s glavnim i sporednim likovima. Malo toga joj je smiješno, jer ona je Čuvarkuća. Ona je suptilna mudrica koja na poslu nijednim svojim postupkom ne želi isprljati ruke, a kamoli bijele haljine. Ako joj netko stane na put, brzo se preobrazi u osu potajnicu.

Drage moje dame, kada budete ovo čitale, sigurno sam da ćete najprije pomisliti da se navedeno ne odnosi na vas i da vi uopće niste takve. Možda ste u pravu, jer ja i nisam pisao o vama, nego o Čuvarkućama koje svakodnevno susrećem i koje mi neće ostati dužne.

I upravo mi je jedna od njih rekla da sam bezobrazan, dosadan, nezanimljiv i nekreativan. Čuvarkuća jedna…