Danas, 18. rujna 2020. u špilji Listvači obilježena je 20. godišnjica SD-a „Mijatovi Dvori“ Tomislavgrad.

Ideja o osnivanju društva počela je davne 2000. godine Naime, tada je skupina zaljubljenika u prirodne ljepote duvanjskog kraja posjetila špilju Listvaču, a nakon toga su u zgradi HBŽ-a održali osnivačku skupštinu društva. Od samoga osnivanja pa sve do danas osnovni cilj društva je istraživanje i zaštita speleoloških fenomena duvanjskog kraja te podizanje svijesti o njihovoj važnosti, bioraznolikosti te još uvijek nedovoljno iskorištenom potencijalu. Sve ove godine u društvu se aktivno promovira zdrav način života kroz boravak u prirodi i potiče se mlade na to.

Ovakve okrugle obljetnice ujedno su i prilika da se prisjetimo što smo sve uradili i zašto smo se uopće toliko održali. No da bi se nabrojalo sve što smo radili u proteklih 20. godina treba jedna cijela knjiga (koja je u pripremi), a ne samo par redaka u ovom članku. Mijatovci su istraživali, osim našeg matičnog prostora gdje su otkrili brojne speleološke objekte, i na prostou cijele BiH zatim i u Makedoniji, Sloveniji, Hrvatskoj pa čak i u dalekoj Argentini. Uz navedeno, sudjelovali smo i na velikom broju skupova i kongresa na kojima smo promovirali svoj kraj i rad. Pojedini naši članovi su sudjelovali i na brojnim seminarima i vježbama na kojima su stjecali znanje i iskustvo, a koje su kroz organizaciju naših speleoškola prenosili i na druge članove i sve one koji su se željeli okušati u ovom sportu.

Tijekom proteklih godina uspješno smo realizirali i nekoliko projekata koji su bili potpomognuti od domaćih i međunarodnih institucija. Kroz te projekte smo uglavnom radili na ideji turističke valorizacije naših najatraktivnijih speleoloških objekata i njihove trajne zaštite.

Svih ovih godina, kroz društvo su prošli brojni članovi, neki malo više aktivni, neki malo manje, a neki su od osnivanja još uvijek tu. Nažalost, neki članovi su prerano napustili ovaj svijet. Zbog toga je ovo prilika da se prisjetimo i jednog od najvećih duvanjskih speleologa pok. Viktora Drmića.

Kao kruna ovih 20. godina društva, s ponosom se izdvaja organizacija Međunarodne speleološke i znanstveno istraživačke ekspedicije Ponor Kovači – Izvor Ričine koju svake godine, već 11 godina, organiziramo s našim partnerskim i prijateljskim udrugama. Ta ekspedicija je dokaz da se kroz volju i želju nekolicine zaljubljenika u vlastiti kraj može napraviti puno toga. Kroz tu ekspediciju upoznali smo i brojne domaće i strane speleologe i znanstvenike te tako stekli brojna cjeloživotna prijateljstva.

A kakva nam je budućnost? To je nešto što sa sigurnošću ne možemo reći. No, trenutna ekipa koja nosi sve aktivnosti društva sastoji se od par starih veterana i velikog broja mladih pa je to nešto što ulijeva nadu u barem još 20 godina. Velika ljepota našega društva je i to da nisu samo duvanjke i duvnjaci naši članovi. Dobar dio naših članova je iz naših susjednih općina, zatim iz drugih gradova BiH pa čak i iz doline Neretve.

Ostaje nam još se zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli radu društva u proteklih 20 godina. Oni su na taj način doprinijeli da i danas uspješno koračamo našim podzemljem.

I zato, dragi Mijatovci, gdje god na kugli zemaljskoj bili, želim nam sretan 20-ti rođendan! – navode u SD Mijatovi dvori.

Na njihovu adresu ovih dana pristižu brojne čestitke u povodu 20. obljetnice uspješnoga djelovanja. Među njima izdvajamo jednu “posebnu” čestitku ispisanu s puno ljubavi, a uputio ju je Damir Basara, član Društva za planinarenje, istraživanje i očivanje prirodoslovnih vrijednosti “Osmica” iz Karlovca, inače veliki prijatelji našeg SD Mijatovi dvori i zaljubljenik u duvanjsku zemlju. Damirovu čestitku prenosimo u cijelosti:

Rijetko kada me nešto natjera na razmišljanje kao jedna mala, drugim ljudima naizgled bezvrijedna vrećica krumpira. Po dolasku s jedne od istraživačkih ekspedicija na području Tomislavgrada, kao poklon, donio sam i tu vrećicu, prepunu slasnih, domaćih krumpira s Duvanjskog polja. S povrćem ili mesom na lešo, pečeni, ispod peke, pole, u knedlama od šljiva jednostavno ne možeš odlučiti što je bolje. A sa svakim krumpirom nadiru sjećanja i emocije. Dok jednog dana ne zagrabiš na dno  rećice i sa zadnjim krumpirom krenu suze. Na dnu vrećice skupila se, jedva za šaku, hrpica crne zemlje. Šaka Duvanjske zemlje, za koju su se moji prijatelji ponosno, rame uz rame borili i ginuli, šaka Duvanjske zemlje koju nevjerojatnim žarom vole, štuju i njome se diče, šaka Duvanjske zemlje od koje žive i na kojoj uzgajaju i ove moje slasne krumpire te naposlijetku šaka Duvanjske zemlje čije podzemlje istražujemo, eto već 20 godina. Obrisao sam suze i brižno u staklenku spremio svaku grudicu te divne, Duvanjske zemlje. A onda sam shvatio. Ne samo da je štujem i volim svim srcem, ne samo da ću joj se uvijek vraćati, shvatio sam da joj i pripadam. Zauvijek.

Svim dragim prijateljima, speleolozima, svim prijateljima Društva povodom 20. obljetnice Mijatovih dvora iskrene čestitke i najljepše želje za sva naša buduća istraživanja. Stvarno mi je bila čast sudjelovati na dosadašnjim istraživačkim ekspedicijama okolice Tomislavgrada i osjećam se počašćenim što ću to moći činiti i u budućnosti. Vidjeti vaše zajedništvo i želju za zajedničkim uspjehom nije mala stvar. Od srca Vam hvala na tome.

Karlovac, 16.9.2020.

Damir Basara, Osmica Karlovac

SD Orlova stina/Tomislavcity