Iako je već sad na Grabovičkoj visoravni istraženo preko 90 speleoloških objekata, izgleda da se istraživanju i pronalasku novih ne vidi kraj.

Tako su članovi SDMD jučer istraživali “razbacani” na dvije strane ove velike visoravni općine Tomislavgrad.

Osam članova društva, a koji su i članovi GSS HBŽ i GSS Grude, imali su organiziranu speleovježbu u našoj najdubljoj jami Veliki Gradac – Golubinka.

Nedavnim istraživanjem došli smo do dubine od -253, međutim ova uporna i fizički spremna ekipa “proštemala” je jedan uski prolaz dalje, te je ukupna dubine jame sada oko 270 metara, a što ćemo naknadnim istraživanjem i nastavkom izrade speleološkog nacrta točnije utvrditi.

EKIPA: Marino Vidović, Joshua Carter, Ante Dadić, Nikola Tomić, Mate Vrdoljak, Jure Pešorda, Tomislav Tadić i Lovro Andrijanić.

A na drugoj strani visoravni, tročlana ekipa jučerašnje ugodno vrijeme iskoristila je tako što je “u hodu” istražila 4 nova speleološka objekta.

Prvo na redu bilo je istraživanje jame Šušnjevače. Ulazna vertikala dubine 10 metara, te špiljski kanal dug 18 metara nisu ponudili ništa specijalno osim pronalaska dvije prazne gajbe od pive i velikog metalnog lonca, a koje smo uredno odnijeli na mjesto gdje i pripadaju – otpad.

Stotinjak metara dalje nalazi se špilja Stanina peć. Zanimljiva špilja sa lijepim sigastim ukrasima duga je oko 50 metara sa vidljivim dokazima da je špilja nekad korištena za boravak ljudi.

Budući da se nisu ni pošteno zagrijali, odlučili su istražiti i treći speleološki objekt, a na red je došla jama Munjača.

Ulazna vertikala jame dužine je 10 metara, te se strmo nastavlja u špiljski kanal dug 15 metara.

Da bude više istraženih speleoloških objekata nego speleologa istraživača, odluka je bila da se istraži još jedna “mala rupica” u blizini Munjače.

Nakon jako uskog ulaza visokog 4 metra, špiljski kanal ide dalje u dužini od 10 metara gdje se dolazi do malo nezgodnog uskog kanala. Taj uski kanal potrebno je “proštemati”, jer bacanjem kamena povratni zvuk otkriva da se radi o većoj dvorani.

Jama je dobila ime Rupica, te će se njezino istraživanje nastaviti sa adekvatnom opremom.

EKIPA: Domagoj Madunić, Danko Zrno i Mate Radoš.

FB Mijatovi Dvori