Zbog pogoršane epidemiološke situacije zatvara se Sarajevska županija, od petka u 20 sati do ponedjeljka u 6 sati ujutro, potvrdio je Edin Forto, premijer SŽ. Posljednjih dana u Bosni i Hercegovini, a posebno u Sarajevskoj županiji, zabilježeno je pogoršanje epidemiološke situacije. Broj osoba zaraženih koronavirusom svakodnevno raste, a povećan je i broj smrtnih slučajeva. J.U. Zavod za Javno zdravstvo SŽ objavio je bilten epidemiološke situacije u protekla 24 sata, piše Radiosarajevo.ba..

Podaci su i dalje poražavajući. Prema posljednjim podacima 451 osoba je novozaražena. Od ovog broja 303 osobe su bile u kontaktu sa zaraženim osobama, dakle obiteljski klasteri i kontakti ranije oboljelih osoba Broj izliječenih od koronavirusa u protekla 24 sata je 311. Evidentirano je 9 smrtna slučaja. U protekla 24 sata urađeno je 1.294 testova na koronavirus.

Prema posljednjim podacima hospitalizirano je 429 osoba. Od toga na KCUS 309, a u Opću bolnicu 120 osobe. Trenutno je na respirator priključeno 11 osoba, dok je iz hospitalizacije otpušteno 25 osoba. U Bosni i Hercegovini, u posljednja 24 sata, registrirana su 393 nova slučaja zaraze koronavirusom, a preminulo je 38 osoba.

U Federaciji BiH testiranjem je potvrđen 304 slučaj, a umrlo je 25 osoba, dok RS bilježi 86 novih slučajeva, uz 12 preminulih. Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano tri nova slučaja zaraze koronavirusom.

Radio Sarajevo