Nikada u povijesti atletike nitko nije osvojio pet naslova europskog prvaka u istoj pojedinačnoj disciplini. Sve do jučer kada je Sandra Perković dodala još jedan veličanstveni pothvat svojoj ionako impresivnoj zbirci uspjeha. Kraljica diska stavila je još jedan dragulj na svoju krunu, nakon Barcelone, Helsinkija, Züricha i Amsterdama, uspela se na tron i u prekrasnom ambijentu Olimpijskog stadiona u Berlinu. S hicem od 67,62 metra pokorila je europsku konkurenciju, istina uz puno, puno drame, ali ništa što već nismo vidjeli.

Ruku na srce, drugačiji rasplet od njezina trijumfa nismo ni očekivali. Sandra je i na globalnoj razini, gdje su joj najbliže pratiteljice dvije Kubanke i Australka, ove sezone toliko jača od konkurencije, a kako tek neće biti u Europi. U Berlin je doputovala s više o šest metara boljim rezultatom od drugoplasirane na kontinentalnoj ljestvici i premda ljepota sporta leži i u iznenađenjima, Sandra takav scenarij u glavnom njemačkom gradu nije namjeravala dopustiti. Premda se dugo činilo da bismo mogli svjedočiti senzaciji…

Finale nije počelo dobro za hrvatsku rekorderku. Pogriješila je u prvom pokušaju i njezin je disk završio u mreži. Vidjeli smo već puno puta takav početak, tako da nije bilo panike, premda ovakva situacija nikada nije ugodna jer četiri najslabije otpadaju nakon prve tri serije. A u prvoj je, iskoristivši Sandrine probleme, povela njezina prijateljica Nadine Müller koja je bacila okruglih 62,00 m. Njemica je bila i jedina koja je prebacila 60 metara.

U drugom je pokušaju Sandra išla na sigurno, bacila je 59,09 metara. Skromno, vrlo skromno za njezine standarde, ali dovoljno da izbije na treće mjesto i osigura maksimalnih šest serija, a to je u tom trenutku bilo najvažnije. Müller je u drugom činu još malo popravila svoj rezultat, ponovno okruglih 63,00 m, a druga Njemica, Shanice Craft, došla je do drugog mjesta s 59,73.

Ni treća serija nije donijela Sandrino buđenje. Njezin je disk ovaj put sletio na 59,97 metara, ali jasno je da to nikako nije nešto što bi je zadovoljilo. Uostalom, njezin je izraz lica to nedvojbeno potvrđivao. Nakratko je skočila na drugo mjesto, ali ju je ubrzo treća Njemica Claudine Vita (61,23) vratila na treće. Müller je i poslije prvog ‘poluvremena’ bila na čelu, unatoč neispravnom hicu u trećoj seriji, a iz daljnjeg su natjecanja ispale Irina Rodrigues, Hrisoula Anagnostopoulou, Jade Lally i Eliška Stankova.

Drama se nastavila i nakon četvrtog ulaska u krug za bacanje, disk je po drugi put završio u mreži. Trener Edis Elkasević umirivao je Sandru riječima da ima još dva hica i da sve može dovesti u red. I dovela je…

U petoj se seriji napokon dogodila toliko očekivana eksplozija. Po karakterističnom urliku nakon izbacivanja diska bilo je jasno da je stigla smjena na vrhu. Disk je odletio do 67,62, do daljine koja je za Sandrine europske suparnice ove godine samo san. Zlato je već bilo u rukama, u posljednjoj ga je seriji još trebalo staviti oko vrata.

I napravila je to. Nijedna od konkurentica je nije uspjela prestići, zadnji pokušaj nije bio ispravan, ali više nije bilo ni bitno. Peti je naslov u džepu.

Konaćni rezultati:

1 Sandra Perković 67.62 (CRO)

2 Nadine Müller 63.00 (GER)

3 Claudine Vita 62.46 (GER)

jutarnji.hr