Radio Tomislavgrad dobio je i svoju inačicu RTG  Music – internetski radio koji je jutros i službeno krenuo s radom.

Iza toga projekta stoje radijski tehničari: Filip Perković, Ivan Milić, Ilija Ljubičić i Ante Skočibušić Skočo, inače gitarist glazbene skupine Afrodita bend.

– O internetskome radiju počeli smo razmišljati još prije godinu dana, a zadnjih mjeseci intenzivnije smo krenuli s realizacijom planiranoga. Želja nam je bila ponuditi glazbeni radio, kako bismo izašli u susret mlađim generacijama koje manje zanima priča, a više glazba, govori nam Filip Perković.

– Međutim, nismo zaboravili ni naše starije slušatelje. Primjerice, moj otac voli poslušati vijesti, emisije s aktualnim temama i često sluša Radio Tomislavgrad. Nekada mu bude žao ako se u emisiju nije na vrijeme uključio. Eto, sada zahvaljujući internetskom radiju bit će u mogućnosti poslušati i takve emisije jer ćemo arhivu nekih emisija stavljati na Youtube kanal i našu novu radijsku stranicu radiotg.com čija se konačna inačica uskoro očekuje.

Internetski radio nije neka velika novost. Postoje već odavno i oni se uglavnom slušaju u kafićima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima. Često sviraju u prodajnim centrima pa se nadamo da će i naš RTG music pronaći svoju publiku.

– Iskustvo u glazbenim vodama pomoglo mi je i olakšalo slaganje glazbe. Ali to iziskuje dosta truda i vremena. Primjerice u 24 sata potrebno je odabrati oko 400 pjesama, a da se ni jedna ne ponovi, a onda možete zamisliti što to znači za tjedan dana ili više. Na ovoj platformi nudimo uglavnom hitove, a 80 posto je domaće glazbe, ostalo je strana glazba. Vjerujemo da će svatko od slušatelja pronaći nešto za sebe, govori Skočo ističući da svakodnevno treba nadopunjavati glazbu, raspoređivati je i prilagođavati dijelu dana i da cijela priča nije bila tako jednostavna kako su u početku mislili.

Pokretanje internetskog radija iziskivalo je i financijska ulaganja i nabavku nove tehničke opreme kao što je npr. streamer za reprodukciju glazbe. Ekipa je u tomu imala podršku radijskoga ravnatelja Mate Radoša – Šteke. Riječ je o ulaganjima od nekoliko tisuća KM.

– Zahvaljujemo cijeloj našoj ekipi, od direktora do kolega u redakciji koji su nam dali potporu i savjete. To nam je bilo od velike koristi. Ima ovdje prostora za doradu i daljnja ulaganja, ali sada ćemo, barem na neko vrijeme manje dosađivati upravi poduzeća i nadamo se da će direktor manje „odmahivati glavom“ kad nas vidi da idemo prema njegovome uredu. Radimo i na uređenju naše nove web stranice Radija Tomislavgrad, dodaje Ivan Milić.

Osim kolegama na poslu, radijski tehničari su testni RTG music dali na uvid i svojim obiteljima. Svatko je imao neku primjedbu pa su u međuvremenu i neke „stvari popravljali“, ističu radijski tehničari svjesni da prostora za poboljšanje još ima.

– Ovo je svojevrsni „drugi program Radija Tomislavgrad“. Zanimljivo je da su oba nastala u ratnim vremenima. Prvi u vrijeme Domovinskoga rata, a ovaj novi u doba borbe protiv koronavirusa, nadodaje Milić.

– Sigurno smo da u početku nećemo odmah sve slušatelje zadovoljiti, ali možemo obećati da ćemo se truditi. Do sada su svi bili oduševljeni ovom idejom i uvelike je pozdravili. Nadamo se da ćemo imati veliku slušanost, a time privući i oglašivače. Reklame na RTG-u musicu neće biti kao na Radiju Tomislavgrad, one na ovoj platformi zahtijevaju kraću formu. Sve Duvnjake u zemlji i iseljeništvu pozivamo da prate oba naša radija. Ne zaboravite pratiti i naše društvene mreže: Facebook i Instagram, poziva radijska ekipa kojoj želimo puno uspjeha u realizaciji daljnjih planova u poslovanju Radija Tomislavgrad.

Razgovor s duvanjskim tehničarima možete poslušati u današnjoj emisiji „Dnevnoga zrcala“ od 11 sati, te u reprizi od 19 sati.

Zora Stanić/Tomislavcity