Današnji svetac Ivan Krstitelj pripada velikanima Božjeg kraljevstva. Sam ga Isus zove najvećim među rođenim od žene.

Evanđelist ocrtava njegov život riječima: “Pojavi se čovjek, poslan od Boga, kojemu bijaše ime Ivan. On dođe kao svjedok da svjedoči za Svjetlo, da svi vjeruju po njemu.”
– Eto upravo to i jest zadaća svakoga kršćanina. Ivan nam svjedoči ne riječima već životom što znači biti osvjedočeni vjernik katolik? To znači davati svoje životno svjedočanstvo, da je Svjetlo došlo na svijet, da Krist rasvjetljuje život čovječji.

Ono po čemu je Ivan velik jest ovo: prepustio se Gospodinu, stavio se na raspolaganje Božjim planovima, nije ga iznevjerio.
I nas Bog treba i s nama već od početka ima jedan plan. I nas je Bog htio, pozvao za jednu određenu zadaću, nju jedino mi možemo ispuniti. Stvorio nas je da u njegovu svijetu budemo svjedoci i znakovi njegove ljubavi i moći.

I u današnjem svijetu Ivan je putokaz i mjerilo našega služenja Kristu. Sva naša nastojanja oko obnove Crkve i oko novih puteva u vjeri i kršćanskom životu potvrđuje se tek onda, ako se temelji na pripravnosti da sebe zatajimo i budemo maleni, da bi Krist rastao i vladao.

Ivan Krstitelj je jedini svetac kome Crkva slavi rođendan. Ivan se rodio u mjestu Ain Karinu od veoma dobrih i pobožnih roditelja od oca Zaharije i majke Elizabete. Njegovi roditelji su bili već u poodmaklim godinama. Elizabeta je bila nerotkinja i već u dubokoj starosti, te po prirodnom zakonu nije mogla imati djece.

Sveti Ivan Krstitelj zauzima u povjesti ljudskoga roda jedinstveno mjesto. On je veza između dva svijeta, između Staroga i Novoga zavjeta. On završava redoslijed starozavjetnih proroka i otvara djelovanje apostola. Ivan je potpuno sazreo za svoju uzvišenu službu preteče Isusovog.

Bog je njega izabrao da pripravlja put za dolazak Isusa Krista na ovaj svijet, da spasi grješnike i sav ljudski rod. Taj put Spasitelju pripravljao je Ivan propovijedanjem u okolici Jordana, kad je kao glas Onoga što viče u pustinji naviještao dolazak Gospodnji. Na obalama Jordana sav prožet duhom svoga poslanja, neustrašivo je propovijedao svima, jer je za sve ljude Isus đošao na svijet, da ih otkupi od grijeha. Glas mu je bio kao oštri mač koji reže, ali i koji miluje.

Propovijedao je pokoru sakupljenom mnoštvu, govoreći: Činite pokoru, jer se približilo kraljevstvo Božje. Obraćajte se! Želio je sve obratiti da postignu spasenje. Potresao je srcima ljudskim navješćujući dolazak Isusa Krista i poticao ih na pokoru. Mnoštvo je dolazilo slušati ga. A svim staležima davao je korisne opomene. Narod slušajući Isusovog preteču, koji je tako revno govorio, misilo je da je Ivan obećani Mesija koji je imao doći. Kolika je bila velika Ivanova svetost vidi se već iz toga što su mnogi mislili da je on Krist.

Čestitamo imendan svima koji nose ime današnjega sveca!

Fra Petar Ljubičić/medjugorje.com/Tomislavcity