Anketa provedena među Talijanima, otkriva kako su stanovnici sve kritičniji prema Europskoj uniji, a 49 posto njih podržava napuštanje Unije.

Samo 51 posto talijanske javnosti izjavilo je da želi ostati u EU, dok ostatak državljana kritizira Bruxelles zbog nedostatka solidarnosti s Italijom od početka epidemije koronavirusa i izostanka zajedničkog europskog odgovara.

Smatraju da je reakcija EU izostala, a razočarani Talijani, u zemlji u kojoj je umrlo više od 20.000 ljudi od posljedica zaraze, pale zastave EU-a na društvenim mrežama, dok talijanski političari u znak prosvjeda uklanjaju zastave EU-a iz ureda i javnih prostora.

Talijanska reakcija navela je predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da se ispriča ranije ovog mjeseca, njenu je ispriku objavio časopis La Repubblica.

“Mnogi nisu razumjeli da pandemiju možemo svladati samo zajedno, kao Unija. Moglo se izbjeći ovakvo ponašanje.”, navela je.

Talijanski premijer Giuseppe Conte uputio je upozorenje EU-u rekavši da se politički blok može srušiti ako druge države članice ne budu djelovale solidarno i pomogle zemljama koje su najviše pogođene koronavirusom, prenosi Breitbart.

“Ne očekujemo da će Njemačka i Nizozemska platiti naše dugove, ali pravila fiskalne politike moraju se olabaviti, inače ćemo morati otpisati Europu”, rekao je Conte.

Pad povjerenja u institucije EU

Njegovi su komentari uslijedili nakon druge ankete, koju je objavio SWG i koja je pokazala da samo 27 posto Talijana ima povjerenje u institucije EU, što je pad od 42 posto od rujna prošle godine.

Podsjetimo, Italija je očekivala pomoć Europske unije u borbi s pandemijom još od početka ožujka, međutim institucije EU do danas nisu uspjele dogovoriti veću novčanu i svaku drugu pomoć. Zbog toga je Europska unija pod kritikom građana Italije, a posebice bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija koji je danas na čelu oporbe.

“Ovo je jazbina zmija i šakala. Prvo pobijedimo virus, a zatim se sjetimo reakcije Europe. I, ako je potrebno, kažimo zbogom. Čak i bez zahvale.”, kazao je Salvini prenosi affaritaliani.it.

narod.hr