Razija Kokanović, krojačica i dizajnerica iz Tomislavgrada, sudjelovala je na Međunarodnom festivalu „Golub mira“, u Kaknju, 8. kolovoza 2021. Na festivalu su sudjelovali ugledni dizajneri iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije. Kako je već poznato, ranije se predstavljala na revijama kao što su: Nivea fashion Week, modna revija u Dubrovniku, u Mostaru, Zenici, Vitezu, u našem Tomislavgradu i evo sad u Kaknju.

Razija, kad su počele i kako su izgledale pripreme za reviju?

Prije svega, rekla bih nešto o ovom festivalu. To je međunarodni festival mode kojemu je cilj pored promocije mode i spajanje modnih dizajnera, modela, frizera i šminkera na našem području u cilju razmjene iskustava, druženja, uspostavljanja dobrih odnosa i poslovne suradnje. Zbog epidemiološke krize nije bilo sigurno hoće li se ovaj festival održati. Organizator mi se javio prije nepuna 2 mjeseca i rekao da se za svaki slučaj pripremim. Stoga sam između svog posla koji inače radim, nekih 2 mjeseca odvajala malo vremena i za reviju te pripremala kolekciju.

Krojenju i dizajnu pristupaš strastveno i profesionalno, otkad se baviš tim poslom, koje su, iz tvog iskustva, prednosti, a koji nedostatci krojačkog zanata? Jesi li se ikad poželjela baviti nekim drugim zanimanjem?

– Nedostatak krojačkog zanata je u tome da on još uvijek nije dovoljno cijenjen ni priznat, iako je iznimno koristan za zajednicu, i u užem i u širem smislu riječi. Nikad se nisam pokajala što sam ovaj posao odabrala i ne bih ga mijenjala, iako je to jako težak i odgovoran posao te iziskuje puno vremena i živaca. Prednost je u tome da se mogu kreativno izraziti, upotrijebiti svoju maštu, a uz sve to raditi nešto korisno, za sebe, za svoju obitelj, za moje sugrađane.

Kakve kreacije su bile zastupljene na reviji? Kojim materijalima i kakvim stilom si predstavila svoj dizajn?

– Na ovoj reviji predstavila sam se sa grčko – rimskim stilom, naravno u modernijem stilu prilagođenom današnjem vremenu. Koristila sam većinom satenski materijal koji je lagan i ugodan za nošenje. Tu je i brokat, američki saten. Svoje kreacije nadopunila sam krunama, za čiji dizajn se pobrinula moja kći Emina.

S tobom je na festivalu sudjelovala i šminkerica iz Tomislavgrada, Dražena Tokić. Dobila je brojna priznanja od šminkera i dizajnera te se istaknula u masi sudionika revije. Kako je koncipirana vaša suradnja?

– Da, sa mnom je bila i naša sugrađanka Dražena, ona je tamo radila šminku i kao što ste rekli pokupila je svu pažnju prvenstveno jer je svoj posao odradila jako profesionalno. Dražena je inače jako profesionalna, odgovorna i kreativna osoba. Privatno, jako dobar prijatelj. Ovo nije prvi put da mi zajedno radimo. Radile smo i na filmu “Hajduk” i još nekim revijama, a kako sam rekla, naši poslovi se prepliću i mi jedna drugu nadopunjujemo. Kako je i Dražana jako kreativna i puna ideja, mi smo tu negdje na istoj valnoj dužini. Nadam se da ćemo raditi još i više projekata zajedno. Ideje već postoje, ali o tome ćemo neki drugi put.

S obzirom da je izvanjsko refleksija unutrašnjeg, po kojem principu si birala modele za određene kreacije? Jesu li uspjeli iznijeti tvoje umjetničke uratke u skladu s duhom svake kreacije?

Modeli su bile profesionalne manekenke tako da nije bilo teško odabrati modele. One su to odradile jako dobro, a u mojim kreacijama su se kako kažu, osjećale kao kraljice i boginje. Dobile su samopouzdanje i s još većim žarom nosile moje kreacije. To je ujedno i dokaz meni samoj da sam uspjela u naumu. Dakle, cilj ovom kolekcijom mi je bio da se žena osjeća snažnom, elegantnom, ženstvenom.

Sudjelovala si u kostimografiji filma Hajduk, plesne skupine Passion, mažuretkinja i Škole glume i mjuzikla te ostavila svoj kreativan pečat u različitim umjetničkim i kulturnim ostvarajima naše sredine. Što je bilo najizazovnije u tim iskustvima?

– Da, mogu se pohvaliti mnogim projektima i suradnji u našem gradu. Svakom zadatku pristupam ozbiljno i svaki put želim prvenstveno da moj klijent bude zadovoljan. Sebi, također uvijek dam zadatak da svaki put mora biti bolje nego prethodni. Kritičnim stavom prema samoj sebi sam postizala veće rezultate. Svako od navedenih iskustava je nosilo posebnu razinu zahtjevnosti i izazova, a najviše bih istaknula rad na kostimografiji Škole mjuzikla i glume. Na kraju nitko kao djeca se ne zna tako radovati šarolikim odjevnim kombinacijama i biti iskren u izražavanju svojih emocija.

Raziji i Draženi želimo još puno ideja i uspješno odrađenih modnih manifestacija. U nastavku pogledajte slike s revije.

Marija Baković/Tomislavcity