Razija Kokanović je uspješna i talentirana modna dizajnerica, krojačica i kostimografinja koja posjeduje modni salon Trend. U njezin salon već godinama dolaze brojne klijentice iz cijele Bosne i Hercegovine jer Razija prepoznaje njihovu osobnost koju izrazi na odjeći koju strpljivo i s velikom ljubavlju kroji. Njezin dar za šivanje iskristalizira i se u ranom djetinjstvu.

– Kao i svaka djevojčica igrala sam se lutkama i šivala im odjeću, ali moja najveća inspiracija i razlog zašto sam postala krojačica je moja pokojna majka. Ona je bila žena koja je sve znala, od pletenja, vezanja, heklanja, šivanja i gledajući nju sve to me se duboko dojmilo – prisjeća se Razija i dodaje da joj je majka šivala upravo originalne stvari koje nitko drugi nije imao pa se oduvijek isticala istančanim ukusom i posebnim osjećajem za modu.

Nakon osnovne škole, Razija se odlučila školovati u Zenici i upisati srednju tekstilnu školu. Unatoč brojnim preprekama, svestrana dizajnerica nije odustala od svog sna. Nakon udaje, preselila se u Tomislavgrad i poslije duže stanke otvorila svoj krojački salon.

Radila sam različite poslove, često sam primala odbijenice. Na kraju sam skupila hrabrosti i odlučila živjeti svoj san – govori Razija i dodaje kako je u duvanjski kraj „pala s neba“ te zahvaljujući velikoj podršci prijateljica počela šiti. Kako se dobar glas uvijek daleko čuje, tako su se proširile pohvale o Razijinom daru za šivanje i dizajn.

– Vrlo brzo sam stekla suradnje koje traju i danas. Najbitnije mi je da klijentica iz mog salona izađe s osmijehom na licu i da se osjeća lijepom u mojoj kreaciji – priznaje Razija koja vrlo rado komunicira sa svojim klijenticama ne bi li što bolje upoznala njihovu osobnost a potom je predočila u odjevnu kreaciju. Stoga ne čudi što se njezine klijentice uvijek iznova vraćaju u salon Trend, čak i poslije selidbe u drugi grad, jer imaju veliko povjerenje u Razijin nepogrešiv instinkt za ljepotu i njihovu posebnost.

– Nikad ne mogu sašiti sve isto i vrlo je važno da se u odjeći skroji i dio osobnosti svake individue, naglašava Razija.

Ova radišna i vrlo iskusna modna dizajnerica bila je u prilici široj javnosti pokazati svoje maštovite kreacije sudjelujući na brojnim prestižnim revijama u BiH i susjednim zemljama. Osobito je ponosna na svoju reviju simbolično nazvanu Paukova mreža. Ovu kolekciju prvi put je predstavila na Nivea Fashion Weeku, potom u Zenici te na humanitarnoj modnoj reviji u Tomislavgradu koju je organizirala Marija Perić, dizajnerica vrlo poznatoga brenda My Lovely Bag.

– Posebno sam ponosna na modnu reviju na dubrovačkom Stradunu gdje sam imala priliku surađivati s nevjerojatno talentiranim inovatorom i dizajnerom torbi Diazom Kovom. To je bilo bajkovito i tako posebno jer se čitav Stradun pretvorio u modnu pistu- s osmijehom se prijetila Razija. Podsjećamo da  je sudjelovala u brojnim izborima ljepote, a njezine kreacije su nosile mnoge poznate misice i manekenke.

Ako kreiram, sve se odvija spontano ili zamislim kakva mi osoba mogla nositi moju kreaciju – otkriva Razija svoju inspiraciju i dodaje kako uživa u samom procesu modne igre. Već neko vrijeme surađuje s Kulturno informativnim centrom u Tomislavgradu kao kostimografkinaja. Šila je kostime za brojne predstave Kralj lavova, Tartuffe, Hamlet u selu Mrduša Donja, te u filmu Hajduk Mijat Tomić. To joj pruža veliko zadovoljstvo, a istovremeno i izazov da se okuša kao dizajnerica povijesnih kostima.

Nema sumnje, sve što ova čarobnica kreira, postane modna bajka u čijoj ljepoti mnogi uživaju.

Ružica Ljubičić/Tomislavcity