Foto: Filipa Pavić/Tomislavcity

Župa Rašeljke danas je proslavila svoga nebeskog zaštitnika – Sv. Franju Asiškoga, a ovom prigodom vinički župnik don Jakov Renić ujedno je i u rodnoj župi proslavio 50 godina svoga misništva.

Foto: Filipa Pavić/Tomislavcity

Euharistijsko slavlje u sumisništvu brojnih svećenika predslavio je otac Jozo Čirko.

U propovijedi je kazao da bismo i danas mogli biti skloni vidjeti svoju Crkvu i situaciju sličnu onoj u kojoj se našao mladi Franjo Asiški: i mi znamo izazove i probleme s kojima se Crkva i vjernici suočavaju danas.

„Možda bi bilo lakše obeshrabriti se svim ovim nevoljama, povući se u sebe, lutati brdima i dolinama, ali mi nikada ne smijemo zaboraviti i dopustiti da zaboravimo što je zapravo ova Crkva koju mi volimo i za koju smo zabrinuti. Naša Crkva je Tijelo Kristovo, a to znači da imamo Isusa Krista za svoju Glavu, da imao Isusa Krista kao svog Životorca, Krista kao svog Uzdržavatelja. Imamo i njegovo obećanje da je s nama uvijek do svršetka svijeta. Imamo Njegovo jamstvo da ni vrata paklena, ni sile zla, čak ni zlo koje djeluje u tom našem tijelu neće nadvladati tu Crkvu. I poput Petra znamo da čak i kada tonemo i kada nam se čini puno toga izgubljenoga, samo poput Petra trebamo zavapiti: Gospodine, spasi nas! I on će pružiti ruku i sigurno će nas podići.

Dok prepoznajemo da smo u olujnom moru svi bi trebali bi činiti dvije, i svećenici i vjernici. Moramo čuti Gospodina kako nam govori: Idite i obnovite moju crkvu, jer ona pada u ruševine. Također ga moramo čuti kako nam govori, kao što je Petar učinio usred olujnoga mora, čuvši riječi Boga Oca: Ne boj se, ja sam s tobom. Ovo je rekao Isus svetom Petru i sv. Franji Asiškome.

Foto: Filipa Pavić/Tomislavcity

Ove riječi čuo je i don Jakov Renić 1972. godine. I odgovorio je svojim konačni odgovorom, dakle  prije 50 godina u ovoj crkvi svetoga Franje kada je rekao svoju Mladu misu. Sigurno sam da je taj dan u svom srcu čuo riječi svoga nebeskoga Oca, iste koje je čuo sveti Petar na olujnome moru i koje je čuo sveti Franjo u svojoj mističnoj molitvi, kazao je među ostalim otac Jozo Čirko.

Propovijed s današnje proslave možete poslušati u privitku, napominjemo da je današnja slavlja u Rašeljkama pratila i tv kuća Maria Vision Međugorje.

Tomislavcity