Ivica Jurčević svojim je talentom privukao pažnju mnogih, a njegove slike ukrašavaju domove mnogih zadovoljnih kupaca. Realistične slike, pogotovo portreti najčešći su motivi njegovih slika, ali tu su i pejzaži, vjerski motivi i drugo.

No, u stvari, kako kaže stara poslovica – slika vrijedi više od tisuću riječi… Zato nema smisla opisivati njegove slike, već ih sami pogledajte i uvjerite se zašto je jedan od naših najboljih slikara.

Ivica, iako je zauzet s narudžbama, našao je malo slobodnog vremena za kratak intervju za Dnevnik.ba.

Kada ste se počeli baviti slikanjem i kada ste otkrili taj svoj talent?

Slikam cijeli život… Dosta sam crtao kad sam bio dijete i kroz osnovnu i srednju školu, jako sam to volio i često to radio u slobodno vrijeme. Kroz rane dvadesete i upisivanjem Pravnog fakulteta, malo sam zapustio slikanje, da bi se opet strastveno tomu vratio pred kraj fakulteta i od tada samo i jedino to radim.

Koje tehnike slikanja i kojim pravcem slikanja se koristite i zašto?

Slikam raznim tehnikama, ali daleko najviše ulje na platnu, iako me sve zanima.  Što se pravca tiče ljudi me najviše poznaju po nekom realizmu i hiperrealizmu.  Realno ga najviše i radim, ali daleko od tog da ne volim i ne radim druge pravce. Dosta različitih objekata možete vidjeti kroz moje slike od kojih su neke čista apstrakcija.

Uzori u slikarstvu, svjetski i domaći?

Mnoge slikare cijenim i volim njihov rad. Od domaćih tu su klasici – Bukovac, Medović, Crnčić. Od mlađih i živućih Mihanović kao najveći predstavnik hipeerealizma u nas. Od stranih cijenim sve stare majstore, a moderni slikari..hm..volim stil Gottfrieda Helnweina.

Najčešći motivi vaših slika i što Vi za sebe najviše volite slikati?

Razni su motivi, sve volim slikati i teško mi je sada nešto posebno izabrati. U narudžbama najviše u zadnje vrijeme dominiraju portreti.

Koliko vremena Vam treba za jednu?

Vrijeme potrebno za sliku je relativno. Ovisi o jako mnogo čimbenika. Od jednog dana, pa nadalje. Radio sam slike i po desetak dana, ali ne duže od toga.

Vaša najdraža slika, ako možete neku izdvojiti?

Nemam najdražu sliku. Nemam čak ni 10 najdražih i teško mi je neku posebno izdvojiti. Svakoj se maksimalno posvećujem.

Naš najbolji tenisač Marin Čilić također ima Vašu sliku, jeste li slikali za još neke poznate osobe?

Sliku je točnije naručio naš tenisač Ivan Dodig za Marina Čilića i njegovu suprugu povodom njihovog vjenčanja. Da, solidan broj poznatih ima u svom vlasništvu moju sliku, ali ne bih baš o imenima…

Imate li u planu neku skoru izložbu?

Izložbu bih volio napraviti, ali to je s obzirom na zauzetost s narudžbama jako teško u skoro vrijeme. Za izložbu, kakvu bih želio, je potrebno napraviti određen broj kvalitetnih radova koje bi imale neku priču, nešto zajedničko, a za to treba vremena, kojeg ja nemam.

Dnevnik.ba