Hrvatska je danas birala predsjednika ili predsjednicu države za novi petogodišnji mandat na Pantovčaku. Građani su mogli birati među 11 kandidata. Birališta su zatvorena točno u 19 sati i glasovanje je završeno.

Prvi nepotpuni rezultati: Broj obrađenih biračkih mjesta: 1.868 od ukupno 6.533 (28,59%)
Po prvim rezultatima Zoran Milanović dobio je 32,02%, Kolinda Grabar-Kitarović 27,99%, Miroslav Škoro 21,78%, Mislav Kolakušić  5,79%, Dario Juričan 3,19%, Ivan Pernar 2,83% Dalija Orešković 2,77%, Katarina Peović 1,07%, Dejan Kovač 0,89%, Nedjeljko Babić 0,25% i Anto Đapić 0,22%.
Donosimo prve izlazne ankete.

Po konačnim izlaznim anketama Zoran Milanović dobio je 28,69%, Kolinda Grabar-Kitarović 25,63%, Miroslav Škoro 24,26%, Mislav Kolakušić  6,23%, Dario Juričan 4,77%, Dalija Orešković 3,39%, Ivan Pernar 2,78%, Katarina Peović 1,11%, Dejan Kovač 1,07%, Nedjeljko Babić 0,45% i Anto Đapić 0,37%.

Komentar izlaznih anketa iz stožera Kolinde Grabar-Kitarović

Komentirajući rezultate prve izlazne ankete po kojima je Kolinda Grabar-Kitarović na drugom mjesto nakon Zorana Milanovića, Branko Bačić je kazao da je HDZ zadovoljan rezultatom.

– Od prvog dana smo tvrdili da će Kolinda Grabar-Kitarović ući u drugi krug. To su prvi rezultati i pokazali. Čestitamo joj na tom rezultatu, kazao je Bačić.

– Ovo su još uvijek izlazne ankete. Došlo je do okrupnjavanja glasova Zoranu Milanoviću. To nije bio slučaj na desnom centru. Veći dio glasova se podijelio tako da je Kolinda Grabar-Kitarović kao kandidat HDZ-a i drugih stranaka dobio veću potporu birača, dodao je.

– Očekujemo da aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uđe u drugi krug i onda pobjedi, naveo je Bačić. Na pitanje što ga zabrinjava kazao je da ga ništa ne zabrinjava te da očekuje bolje rezultate nego što su pokazale prve izlazne ankete.

Komentar izlaznih anketa iz stožera Miroslava Škore

U stožeru Miroslava Škore, voditeljica volontera Kristina Bakula rekla je da su zadovoljni izlaznim anketama. Rezultati su, rekla je, ohrabrujući jer pokazuju značajan rast u odnosu na prethodne ankete. Vjeruje da će Škorinoj pobjedi presuditi transparentnost izbornog procesa.

Komentar izlaznih anketa iz stožera Zorana Milanovića

Nakon izlaznih anketa u stožeru Zorana Milanovića u Tvornici kulture Tatjana Munižaba razgovarala je sa Sinišom Hajdašom Dončićem koji je kazao kako su izuzetno zadovoljni rezultatima anketa. Zahvalio je svim simpatizerima i onima koji su dali glas njihovom kandidatu. Međutim, dodao je – “Ovo nisu neprijateljski izbori”.

– Trend je dobar i vjerujem da će nakon objave službenih izbornih rezulatata Zoran Milanović biti prvi u Hrvatskoj, što je dobra pretpostavka i za pobjedu u drugom krugu, poručio je Hajdaš Dončić.
Dosadašnje iskustvo i pozitivna energija pokazuje da je narod prepoznao promjenu i iskazao želju za promjenom, rekla je.

HRT/Tomislavcity