U općini Tomislavgrad odlučili su napraviti važan praktični iskorak i zaokret u turizmu. Održana su dva radna sastanka s predstavnicima različitih udruga i organizacija čija je djelatnost na određeni način, izravno i neizravno, povezana s turističkom aktivnošću, piše Večernji list BiH.

Općinski načelnik Ivan Buntić s predstavnicima i članovima udruga te organizacija iz općine Tomislavgrad razgovarao je o zajedničkoj promocija Tomislavgrada – turističkoj promidžbi, organiziranju kulturnih, zabavnih i drugih događanja. Zaključeno je kako je prvi preduvjet za to izrada digitalne platforme koja će promicati različite sadržaje tijekom cijele godine i pružati osnovne informacije o aktivnostima i događanjima u udrugama u cilju privlačenja posjetitelja tijekom i izvan sezone.

Upriličen je i posjet predstavnika Splitsko-dalmatinske županije i Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije na čelu s Kristinom Nuić Prkom općini Tomislavgrad, a s njima je došao i Lino Ursić, službeni predstavnik Županije, te Joško Režić, suradnik u nizu projekata. Zajednica društava okuplja 21 udrugu na razini RH. Sastanak je bio prepun konstruktivnih ideja, a sve na tragu planiranja nove turističke strategije općine Tomislavgrad. Rezultat skupa je nominalni dogovor za sudjelovanje u zajedničkim projektima u sklopu prekogranične suradnje, potpora turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije u idejama, edukaciji i lakšem izlasku na turističko tržište, a dogovoreno je i proširenje turističke ponude te županije na duvanjski kraj.

– Plan i prvi korak nam je napraviti internetsku stranicu na kojoj će se udruge moći predstaviti, objaviti zajednički kalendar događanja tijekom cijele godine, a sadržavala bi i bogatu prirodnu i kulturnu baštinu naše općine. Druga je zadaća izrada i usvajanje strategije razvoja turizma općine Tomislavgrad, a potom suradnja sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Udrugom turističkih vodiča. S njima smo razgovarali o mogućnostima, proširenju i revitalizaciji nekih ranijih projekata, primjerice “Staza Gospi Sinjskoj”, koji smo radili zajedno s Gradom Sinjem, SDŽ-om i općinama Rama i Tomislavgrad, a i o nekim drugim projektima. Nažalost, kao i drugi, još nemamo zakonske mogućnosti osnovati svoju općinsku turističku zajednicu, pa to pokušavamo premostiti preko našeg Centra – kaže Danijela Papić, ravnateljica Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad, koji ima ulogu koordinatora svih predstojećih aktivnosti i događanja vezanih uz promicanje i unaprjeđenje turizma.

Brojni uključeni u akciju

U ovu akciju uključeni su duvanjski planinari PD-a “Orlova stina”, speleolozi SD-a “Mijatovi dvori”, Udruga “Naša baština”, lovci iz LU “Vran”, AK “Puls”, Enduro klub “GaaS” Tomislavgrad, biciklisti čiji je klub u osnivanju, highlanderi BiH, fotografi…

Duvanjski kraj ima itekako što ponuditi. Tu su Buško i Blidinjsko jezero, planine, izvor rijeke Šujice, ponor Kovači – izvor Ričine, spilje… Razvoj turizma po inerciji pratilo bi i ugostiteljstvo te hotelijerstvo, koje treba proširiti kapacitete i ponudu kako bi zadovoljilo potrebe koje se očekuju.