U Henndorfu kod Salzburga sinoć je održana prva Noć Hrvata. Organizatori ove zabave su članovi udruge Hrvatski centar iz Salzburga. Oni su uz potporu Hrvatske katoličke župe Salzburg uspjeli okupiti brojne goste tako da je Vallerseehalle bila prepuna.

Na početku večeri nazočne je u ime organizatora pozdravio Jure Mustać predsjednik Hrvatskog centra. Ivan Cvetković, kapelan HKŽ u Salzburgu je zazvao Božji blagoslov na sve goste.

Organizatori su pripremili bogat kulturno-zabavni program kojeg je uspješno vodila Matea Marić. Nastupili su članovi HKUD Ruža Hrvatska iz Pongau izvodeći plesove iz Slavonije, Posavine te Linđu. Prvi put u Salzburgu je gostovalo HKUD Naši običaji iz Beča koji je osnovan 2012. godine a čija je predsjednica Blaženka Krnjić. Oni su  plesali splet posavskih kola i djevojački splet. Društvo ima dvije starosne skupine koje vode Marinko Maradžiković i Ruža Josipović. Pravo oduševljenje publike izazvao je nastup HKUD Vilim Cecelja iz Salzburga. Oni su pod vodstvom Ane Paušić i Eve Tadić plesali uz dvije zabavne pjesme. Mlađa skupina je plesala uz pjesmu Ivana Mikulića „Momak s kamena“ a oni stariji su izveli odličnu koreografiju uz Severininu pjesmu Moja štikla. Učenici Hrvatske dopunske škole Salzburg koju vode Kata Jelušić,Ivan Vincetić i Mirjana Kukavica pripremili su igrokaz i recitacije vezane uz božićne blagdane.

U glazbenom dijelu programa goste je zabavljao Bruno Baković.                            Osim u dobroj zabavi gosti su uživali u dobroj hrani i piću, a naročito u čobancu koji su za sve goste pripremili i besplatno podijelili Jozo Tadić i Ivo Knežević. Učiteljice Hrvatske škole a uz potporu i pomoć vrijednih domaćica ponudile su i raznovsne kolače.

Zahvaljući brojnim sponzorima bila je i bogata tombola.

Organizatori zahvaljuju svima koji su na bilo koji način pomogli pri organiziranju i održavanju 1.Noći Hrvata s nadom da će ovo postati tradicionalno okupljanje Hrvata ovog dijela Austrije.

Mirjana Kukavica/Tomislavcity