Na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Hercegbosanske županije, Općinsku sud u Livnu, je 14. travnja 2020. godine osumnjičenom T.P. zvanom „Z.“, rođenom 1979. godine u Livnu gdje je i nastanjen, odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio kaznena djela: Teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa iz članka 336. stavak 4., Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi iz članka 337. stavak 1., Neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz članka 371. Stavak 1. i Posebni slučajevi krivotvorenje isprave iz članka 374.stavak 1. točka e) Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je priopćeno iz tužiteljstva, osumnjičenom se stavlja na teret da je dana 9. travnja 2020.godine, oko 23:00 sata, u vrijeme zabrane kretanja motornih vozila zbog trenutne epidemiološke situacije, na magistralnoj cesti M-6.1 u mjestu Kovačić, općina Livno, upravljao prijevoznim sredstvom marke Land Rower, iz pravca Bosanskog Grahova, prema Livnu, bez upaljenih svjetala pa je lijevim prednjim dijelom vozila  udario u prednji dio vozila marke VW Golf II, a kojim je upravljao J. M. (21), dok su se na mjestu putnika nalazili S.V. (20). V.V. (20) I I.R. (19), a koji su od posljedica zadobivenih ozljeda preminuli.

U vezi s prometnom negodom osumnjičenom se stavlja na teret da je bez pomoći ostavio osobe ozlijeđene u prometnoj nezgodi tako da istima do dolaska hitne medicinske pomoći nije pružio pomoć već je iz svoga vozila, u cilju neotkrivanja posjedovanja naoružanja, uzeo dvije lovačke puške i određenu količinu streljiva i iste sakrio, zakopao, na njivi koja se nalazi oko 100-injak metara od mjesta nezgode, a koje streljivo i naoružanje je pronađeno prilikom vršenja očevida prometne nezgode.

Osumnjičenom se također stavlja na teret da je u svojoj obiteljskoj kuću u mjestu Rujani u Livnu suprotno odredbi članka 8. stavak. 2. Zakona o oružju i streljivu u HBŽ, neovlašteno držao protutenkovski raketni bacač M-80- zv. “zolja”, dvije ručne bombe M-75 i M-52, 15 komada samokresa različitih modela i kalibara, lovački karabin, streljivo različitih vrsta i kalibara, ukupno oko 1200 komada i bajunete,  čija nabavka građanima uopće nije dopuštena, a koje naoružanje je pronađeno 11. travnja 2020.godine, u vozilu osobe S. P. koje je isto u cilju neotkrivanja i sprječavanja dokazivanja uzela iz obiteljske kuće osumnjičenog.