Kolone vozila blokirale su glavnu cestu u centru Sarajevu u okviru prosvjeda “Borba za život”. Građani drže transparente ispred zgrade Vijeća ministra i pozivaju na ostavke.

Organizatori su u svom obraćanju kazali kako se nitko nije udostojio da odgovori na njihove zahtjeve. Poručuju: “Dosta je!”.

“Ženski marš okuplja građane i građanke koji su jasno i glasno, odlučili reći imenom i prezimenom ‘dosta je’. Naša borba za život je borba za dostojanstven život. Za ono oteto i oduzeto dostojanstvo svakog od nas. Želimo biti jednaki pred zakonom, da se u svojoj zemlji osjećamo sigurno. Nijedna politička partija se nije bavila pandemijom niti posljedicama već uhljebljivanjem svojih članova. I dok oni ništa ne rade, naša još nerođena djeca plaćat će njihov nerad. Ovdje nisu konstitutivni narodi, ovdje su kosntitutivni samo oni koji te narode predstavljaju. Oni uživaju prava i samo njima je dobro. E gospodo, dosta je. Neće više moći”, kazala je Maja Gasal Vražalica.

Poručila je kako “virus ne bira dob, spol, etničku pripadnost, rasu, stranačku pripadnost i dr. Svi su, istaknula je, ostavljeni sami da vode ovu bitku.

“Redovno plaćamo doprinose, poreze, zdravstveno osiguranje, a zauzvrat imamo nejasan put pacijenta, aferu za aferom, iz dana u dan. Dok u prosjeku 60 građana umire. Od početka do danas preminulo je blizu 8.000 naših građana. Gledaju nas, obične smrtnike, kako propadamo, umiremo i iseljavamo. Predugo smo šutjeli. Tražili alibi u strahu i pustili da nas nesposobni vode. I nadali se da će doći neko tko će se baviti svojim poslom tko nije podoban već sposoban”, kazala je.

Građani su održali i minutu šutnje za sve one koji su preminuli od koronavirusa. Drže transparente s kojih poručuju: “Smjene svih odgovornih za smrt +7.500 umrlih. Konkretne mjere i rješenja”, “Idite odmah, dajte šansu da preživim”, “Paraziti, domaćin vam umire”, “I vlast i opozicija ubijaju svoje građane” itd.

Bild.ba