Blagdan sv. Ilije proroka danas je lijepo i svečano proslavljen u Gornjem Brišniku. Svetom misom u 11:00 sati ispred zavjetne kapelice, u borovima, započelo je misno slavlje koje je predvodio fra Petar Drmić u sumisništvu s fra Mladenom Rozićem i fra Franom Musićem.

Naslanjajući se na misna čitanja, fra Petar je u prigodnoj homiliji vjerničkom puku zorno približio lik sv. Ilije. Spominjući se prorokove čežnje i težnje za Bogom, ukazao je i na njegove ljudske slabosti – umor i strah koje pobjeđuje svjedočenjem istine istupajući protiv vladajućih moćnika toga vremena. Znakovito  i poticajno i za današnjicu. Bog mu se konačno objavio u blagom lahoru.

Ugodno je bilo slušati skladnu molitvu vjernika, u prekrasnom okruženju dok je blagi lahor milovao brišnički kraj. I pjesma Župnog zbora „Fra Stipe Kurevija“ lijepo se stopila u zahvalnu molitvu.

Nije manjkalo ni narodnoga veselja, gange i bećarca što su ozvanjali ispod borova poslije svete mise. Iskrena je to zahvala sv. Iliji Proroku, zaštitniku Bosne i Hercegovine.

Iva Bagarić/Tomislavcity

Foto: Pere Tokić/Tomislavcity