U Duhovnom centru – samostanu Karmel sv. Ilije danas je proslavljen nebeski zaštitnik ovoga samostana i zaštitnik BiH sv. Ilija, Prorok. Sveto misno slavlje na vanjskome oltaru u sumisništvu brojnih svećenika predslavio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

U prigodnoj homiliji mons. Barišić je vjernicima kazao da i mi danas, poput nekad sv. Ilije, trebamo „ponovno obnoviti svoju vjeru, i dublje razumijeti i sebe, druge i Gospodina“ te da unatoč svakodnevnim životnim poteškoćama i križevima ne trebamo bježati od svoje stvarnosti i života.

Također je naglasio da se u životu sve treba postizati poštenim i teškim radom i da pri tome treba ostati ponizan, kao što su to proteklih dana učinili i hrvatski nogometni reprezentativci.

– Nema ništa u našem životu bez odgovornosti truda žrtve i napora. Zar bi i naša reprezentacija uspjela da nije bilo truda, rada, zajedništva, žrtve i poniznosti?! Spasenje, otkupljenje, preobraženje života i svijeta ne ide bez truda, bez rada i križa. Nema preobraženja bez križa. Preobraženje bez križa je prazno, kazo je mons. Barišić te pozvao da molitvom otvorimo srce i dušu pred Gospodinom, jer se preobraženje postiže osobnom i obiteljskom molitvom te sudjelvoanjem u svetim misnim slavljima.

– Potrebna nam je snaga i svijetlo preobraženja Gospodinova da ne klonemo na našem putu. Da budemo ohrabreni u svom koraku, u svom pogledu, u svojim odnosima, da ugradimo tu snagu preobraženja u svoj život, u svoje srce i to ugrađujemo svakodnevno. I to je preobraženost onda ne samo pojedinca ni samo obitelji, nego preobraženost i naše Domovine. I nije nas preobrazila ovdje reprezentacija toliko, koliko nas može i koliko nas praobražava Ovaj kojega ljubimo, a ne vidimo Ga. Ovaj u koga vjerujemo, a ne gledamo, kazao je na kraju propovijedi mons. Marin Barišić.

Z.S./Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.