Ovogodišnji blagdan Male Gospe, 8. rujna 2022. godine na posebno svečan način slavimo Dan župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Vinici, koja je godina postala samostalna župa odvojivši se od Župe Roško Polje 1885. godine. U nizu upravitelja župe koji su se izmijenili od njezina osnivanja, prije pet godina u našu Župu dolazi don Jakov Renić, rodom iz obližnjih Rašeljaka. U milosti Božjoj danas je proslavio svoj jubilej, zlatnu misu, povodom 50 godina svećeničke službe i 5 godina pastoralnog rada u župi Vinica.

Svečano misno slavlje predvodio je biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić uz koncelebraciju don Jakov i još 16 svećenika, a svečanost su svojim pjevanjem uveličali pjevači iz Grabovice, pod vodstvom don Blaža Ivande.

Misi su nazočili i prethodni župnici Župe Vinice don Ilija Drmić i don Bariša Čarapina.

Nakon svete mise uslijedilo je druženje svih okupljenih u šatoru pored crkve, gdje se uz jelo, piće i dobru pjesmu slavio današnji blagdan i zlatomisnički jubiilej don Jakova Renića.

Predstavnici Zavičajnog društva Zavelim uručili su prigodni poklon i misnicu don Jakovu te mu uime svih okupljenih čestitali ovaj svećenički jubilej i zahvalili na svemu što je tijekom aktivne pastoralne službe nesebično činio u službi Bogu i svome hrvatskom narodu, a napose posljednjih pet godina u Vinici. Poželjeli su mu dobro zdravlje i snagu da još dugo ostane među svojim viničkim pukom, kojem daje duhovnu snagu i okupljanjem potiče odseljene za češćim dolaskom u zavičaj, dajući nadu svima da će biti života u ovom prekrasnom zavelimskom i viničkom kraju.

Zavičajno društvo Zavelim