Blagdan Male Gospe na poseban se način štuje u Bukovici. Već tradicionalno, na ovome misnome slavlju zaziva se Božji blagoslov za novu školsku godinu.

-Neka Gospodin bdije nad svim učenicima i prosvjetnim djelatnicima u započetoj školskoj godini – kazao je na samome početku predvoditelj misnoga slavlja, fra Jure Barišić.
U poticajnoj homiliji nadahnuto je govorio o važnosti Blažene Djevice Marije u životu svakoga vjernika.


-U rodoslovlju Isusa Krista spominje se samo pet žena. Njih četiri bile su sumnjivoga morala što je svojevrsna poruka da je Evanđelje upućeno svakome čovjeku, griješniku isto kao i pravedniku. Peta je Marija, uzor vjere, poslušnosti i pouzdanja u Božju riječ. Ona je žena koja je svojom vjerom Isusu dala tijelo koje prije nije imao – rekao je fra Jure.

 

-Ne možemo imati pouzdanje u Mariju a biti zatvoreni prema životu. Ne treba imati straha jer u današnje vrijeme nisu moderne brojne obitelji, ne treba se bojati života jer je Marija s nama – podsjetio je današnji propovjednik.

Riječi zahvale svima koji su na bilo koji način, kroz proteklu trodnevnicu uveličali današnje slavlje, uputio je bukovički župnik fra Mladen Rozić. Posebnu zahvalnost iskazao je današnjemu propovjedniku fra Juri Barišiću, danas u Bukovici nazočnom gvardijanu duvanjskom fra Sretanu Ćurčiću te Župnome zboru na lijepom i skladnom pjevanju.

Ivana Ćurić/Tomislavcity