Svetkovina svetoga Ilije proroka, zaštitnika Bosne i Hercegovine, danas je proslavljena u Samostanu-duhovnom centru “Karmel sv. Ilije” na Buškom jezeru. Uz nazočnost brojnih vjernika, štovatelja ovoga starozavjetnoga sveca, sveto misno slavlje predvodio je Đakovačko – osječki biskup, mons. Ivan Ćurić, uz koncelebraciju provincijala o. Daria Tokića, o. Jakova Kuharića, te svećenika iz Duvanjskoga i Posuškog dekanata.


U nadahnutoj propovijedi, biskup Ćurić, među ostalim je kazao: “U iskustvu biblijske vjere prepoznajemo da Bog djeluje i povijesti spasenja. I ovo je prva poruka današnjeg susreta: ‘Moj je život dio povijesti spasenja’. Sv. Ilija pokazao je postojanost u vjeri u jednoga i jedinog Boga.

Gospodin ga je prožeo šapatom blagog lahora tj. svojim Duhom.

Isus nas uči putu iskustva vjere i obraćenja, ljubavi koja je raspeta i uskrsnula. Tko će uzići na goru Gospodnju? Samo onaj koji živi čestito. Zato, idi i ne griješi više, to je jedini put”, kazao je biskup Ćurić.

Osim u Karmelu, sv. Ilija se u duvanjskom kraju tradicionalno proslavlja u Stipanićima, Gornjem Brišniku, Borčanima i Vojkovićima, gdje su, kao što smo već javljali slavljene pučke sv. mise.

Tomislavcity/don Ivan Bebek

Foto: don Ivan Bebek