Barzonja je jedno od najstarijih misišta u Hercegovini. Na tom je mjestu bila i „fratarska kuća“ već tamo s kraja 19. i početka 20. stoljeća. A Polja bijahu hercegovačka žitnica i spas za tisuće grla kako sitne, tako i krupne stoke. Iz svih krajeva „donje Hercegovine“ hrlili su Hercegovci sa svojim stadima polovicom svibnja prema Poljima. Orala se na Poljima zemlja do zadnjeg pedlja, „tribilo“ kamenje kako bi se što više posijalo i posadilo.

Hercegovački franjevac nije ni u toj prigodi niti na tom prostoru ostavljao svoga vjernika. Hodio je za njima i ustalio s pukom groblja i misišta, te raspored svetih misa na njima. Od dvadesetih godina pretprošlog stoljeća planinski je fratar svoje sjedište imao u Rudom Polju, a onda u Masnoj Luci gdje su sagradili fratarsku kuću s kapelom 1928. godine. Kuću u krvavom pohodu 1942. godine spališe četnici i poklaše sve koje su zatekli u Poljima.

Uz groblje na Barzonji je od 1995. godine i crkva posvećena Gospi Snježnoj koja se slavi na 5. kolovoza. Ove godine će biti  26. obljetnica. Svečano misno slavlje započinje u 12 sati.

Udruga za zaštitu prirode i okoliša “Kongora” najavljuje hodočašće Gospi snježnoj. Polazak je u 7:30 sati od trgovine u Kongori. Nakon svete mise nastavlja se druženje u šatoru, svi su dobrodošli.

blidinje.net