U organizaciji Općine Tomislavgrad i Kulturno-informativnoga centra večeras je u gradskoj kinodvorani upriličen program „Đakovački advent u Tomislavgradu“ čime je još jedno potvrđena i nastavljena izvrsna suradnja i prijateljstvo dvaju gradova koja se sve više očituje na kulturnome polju. Tako su večeras predstavljena dva dječja romana duvanjske spisateljice Ivane Ćurić – „Folirnat u razredu“ i „Sedmorica znatiželjnih“ koji govore o „vječnoj istini i vječnoj tajni odrastanja“, kazala je predstavljajući ova djela djela prof. Snježana Redžepagić i ujedno moderatorica večeri.

Uz nju, o navedenim djelima Ivane Ćurić govorio je i književnik Mirko Ćurić, ravnatelj spomenute đakovačke škole, dopredsjednik DHK-a i ujedno predsjednik Đakovačog kulturnog kruga u čijoj nakladi su i objavljeni Ivanini romani. Za autoricu je kazao da su njezina djela prerasla lokalnu sredinu te da zasigurno slijede njihovi nastavci.

Publika je večeras mogla ponešto doznati i o slavonskoj kuhinji budući da je predstavljena i knjiga SSŠ Antuna Horvata iz Đakova „Adventska i božićna slavonska kuharica“ koja sadrži 45 recepata s jelima a koja se u Slavoniji spravljaju za Badnjicu i Božić. Među njima je i „božićni kruh“- koji pomalo pada u zaborav. O ovoj knjizi i njezinu nastanku govorile su Antonija Bilić i Maja Breulj iz Đakova.

Neka od slatkih slavonskih jela za ovu prigodu stigla su i do Tomislavgrada, a publika je rado prišla kako za slavonski slatki tako i za onaj sa slasticama koje su za večerašnju prigodu spravile naše Duvanjke, inače poznate i vrsne upravo u spravljanju slastica.

Na pozornici kinodvorane nastupile su i glazbene skupine, čuvari naše tradicijske i kulturne baštine: Hrvatska duvanjska baština i mladi članovi HKUD Fra Jozo Križić Roško Polje te s božićnom pjesmom gosti iz Đakova – Sanja Hajduković i Dario Kustura. Polaznici pak Škole mjuzikla i glume tomislavgradskoga KIC-a uprizorili su jedan ulomak iz Ivaninih romana.

 

Uzvratni susret u Đakovu očekuje se uskoro.

Djelić atmosfere pogledajte u priloženoj galeriji i videozapisima.

Zora Stanić/Tomislavcity