Jaki udari orkanske bure nisu zaobišli ni područje općine Tomislavgrad, a jasan pokazatelj je nastala šteta na brojnim kućama. To je bio sasvim dovoljan razlog za izvanredni razgovor s načelnikom općine Tomislavgrad, Ivanom Vukadinom,  koji je u koordinaciji sa Stožerom civilne zaštite proglasio stanje elementarne nepogode. Razgovor smo preuzeli s Radija Tomislavgrad, a možete ga pročitati u nastavku.

Kakva je situacija na terenu i koliko je bilo potrebe za proglašenjem prirodne nepogode?

Koliko je bilo potrebe za proglašenjem prirodne nepogode ljudi će najviše vidjeti po slikama na portalima i društvenim mrežema i ako budu pratili medije, BHT televizija je također bila ovdje na licu mjesta tako da će u tijeku dana i večeras u informativnim emisijama ići prilog. Danas je Stožer civilne zaštite telefonski proglasio elementarnu nepogodu-već treću ove godine (snijeg, poplava, orkanski udari bure).

U velikom broju naselja šteta je bila uglavnom na cigli, odosno krovu, Borčani i Omolje imaju nekoliko kuća gdje je doslovno sve odneseno, čak su i traktorske prikolice bačene po 300 metara u polje.

Želim naglasiti da je vrlo bitno da mještani poslikaju svu štetu tako da to bude dokumentirano uz prijavu štete kada bude proglašen rok za prijavu, bit će nam lakše štetu procijeniti, a ona se nikada ne namiri 100 posto nego u postotku u kojem je to predviđeno, ovisi i o višim nivoima vlasti koliko će novca osigurati.

Kakvo je stanje na prometnicama, budući da ima porušenih stabala, a na pojedinim dionicama se otežano prometuje?

Od 7 sati vatrogasci su na terenu i uklanjaju porušena stabla, hvala Bogu još uvijek je prometno, otežano je, ali nije dolazilo do zastoja, na vrijeme smo reagirali, s te strane možemo biti zadovoljni. Stabla su uništila elektrovodove i telefonske linije.

Zamolio bih sve građane da ne popravljaju štetu dok su ovako jaki udari bure, radi vlastite sigurnosti, jer je najveća šteta ako se nešto nekome dogodi.

Kakve su informacije vezano za struju?

Prema mojim informacijama neki dijelovi općine su bez struje od sinoć, potez Borčani-Omolje imaju povremeni prekid u opskrbi, uglavnom veliki broj naselja je ostao bez stalne opskrbe električnom energijom.

Zamolio bih razumijevanje i po pitanju ovoga, jer nezgodno je i električarima penjati se na banderu po ovakvim udarima vjetra, ne smijemo dozvoliti da itko riskira život.

Svima nam je sada najpotrebnije strpljenje, a sve ekipe su na terenu.

Roditelji neka ne šalju djecu vani jer cigle i stabla padaju pa je potreban dodatan oprrez, do kraja dana najavljuju smanjenje bure. Najvažnije u svemu ovome je da nema stradalih.

Napomena: Razgovor načelnika općine i voditelja Milana Vukadina bit će  emitiran na Radiju Tomislavgrad više puta tijekom današnjega dana.

Priredila: Jelena Perković/Tomislavcity