Japanska putovnica omogućava pristup najvećem broju svjetskih odredišta bez vize, pokazuje indeks putovnica koji je objavila britanska odvjetnička tvrtka Henley & Partners.

Ljudi koji imaju japansku putovnicu mogu ući u 191 zemlju bez vize ili ju dobiti prilikom ulaska.

Indeks, objavljen u utorak, temelji se na podacima Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA) i daje podatke o tome koju razinu pristupa nudi svaka putovnica te koje su vize potrebne.

Singapurska putovnica zauzela je drugo mjesto, a nudi ulazak bez vize u 190 zemalja. Nakon nje slijede njemačka i južnokorejska, koje omogućavaju ulazak u 189 zemalja.

Najmoćnija svjetska putovnica prije je bila druga, a po japanskoj vladi, to odražava dobar međunarodni imidž zemlje, trećeg najvećeg gospodarstva i jedne od najsigurnijih zemalja.

Prilikom rangiranja putovnica nisu uzeta u obzir trenutačna ograničenja putovanja zbog pandemije koronavirusa.

Dok su japanski turisti među onima iz 14 zemalja koji od 1. srpnja mogu ponovno putovati u EU, ograničenja ulaska i dalje su na snazi za na primjer Sjedinjene Države, čija je putovnica na sedmom mjestu.

Hrvatska je putovnica na 19. mjestu i s njom se može putovati bez vize u 170 zemalja.

BiH je u odnosu na prošlu godinu pala za jednu mjesto kada je poziciju dijelila s Ruskom Federacijom i sada je na 52. mjestu ljestvice. Rusija je, na najnovijem indeksu, ostala na 51. mjestu. Prema listi koju su objavili u “Henley Passportu”, građani BiH bez vize mogu putovati u 117 zemalja svijeta, dok im je potrebna za 109 država.

abcportal.info