Svi zainteresirani za voćarsku proizvodnju s područja Hercegbosanske županije, ali i šire, danas su mogli nazočiti praktičnoj primjeni zimske rezidbe višegodišnjih voćnih kultura a koju je organiziralo resorno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Kao što je bilo i najavljeno, pokazna vježba zimske rezidbe voćaka obavljena je u jabučnjaku gospodina Ivana Ivančića u Prisoju, a koji već dugi godina uzgaja vrhunsku kvalitetu jabuka – ajdareda i zlatnoga delišesa.

Rezidbi se odazvalo oko 50 zainteresiranih s područja Hercegbosanske, ali i susjedne Zapadnohercegovačke županije, a uvodno su ih pozdravili resorni ministar Božo Perić i Prisojanin Mirko Šarić Gugo, koji se tijekom cijele godine brine o ovome prisojačkom voćnjaku.

Stručno predavanje o zimskoj rezidbi voćaka održao je dipl.ing.agr. Mario Leko, djelatnik Federalnoga agromediteranskog zavoda Mostar.

Voćari su bili vrlo zadovoljni profesorovim izlaganjem i instrukcijama, a odgovarao je na njihova brojna pitanja te bi nove informacije i njihova praktična primjena domaćim voćarima zasigurno mogle pomoći u daljnjem radu.

Prisojani su i ovom prigodom bili izvrsni domaćini te nakon predavanja i rezidbe priredili zakusku.

– Samo mi je žao što su neki zbog preuzetih obveza ranije morali otići te nisu mogli nazočiti ugodnome druženju koje je potrajao još satak vremena – kaže nam Gugo.

Z.S./Tomislavcity

Foto/Video: Filip Perković