Prije deset godina, 7. rujna 2008., u 44. je godini preminuo hrvatski kralj funka, legendarni Dino Dvornik. Hrvatsku je javnost ta vijest pogodila poput groma, no najgore je bilo njegovoj obitelji, supruzi Danijeli i kćeri Elli.

Naime, Dina je mrtvog pronašla upravo Danijela, u njihovu bračnom krevetu. Odmah su počele priče kako je Dino umro od predoziranja, no Danijela je tvrdila kako se Dino godinama nije drogirao. To su potvrdili i nalazi obdukcije koji su pokazali da je preminuo u snu od mješavine tableta koje je uzimao.

“Umro je od miksa tih tableta, koje je uzimao nekoliko dana prije svoje smrti. Uzimao je tablete za spavanje, smirenje, protiv boli, antidepresive, a povremeno i metadonsku terapiju. Prema riječima liječnika, njegovo tijelo je bilo u izuzetno dobroj kondiciji i svi su mu organi bili zdravi. Kemijski sastav tih tableta prouzrokovao je komplikacije dišnih puteva i on je umro u snu. Nešto slično se dogodilo i Heathu Ledgeru, australskom glumcu koji je također uzeo preveliku količinu tableta za smirenje”, rekla je tada Danijela.

Dino je oduvijek bio poznat kao psihički labilan. Imao je problema s depresijom te je bio sklon ovisnostima. Također je žudio za pažnjom, a kada su ga javnost i kolege počeli zaboravljati, psihički je potonuo.

“Moj sin umro je tužan, nesretan i depresivan”, kazala je njegova majka Dijana nakon Dinove smrti. Tvrdila je da su kolege Dina ignorirale posljednjih deset godina života, ne želeći surađivati s njime.

No, pravi razlog njegove duševne boli bila je smrt njegova oca Borisa Dvornika, koji je preminuo samo šest mjeseci ranije. Njegova je smrt slomila Dina.

‘Kralj funka’

Dino je iza sebe ostavio hitove koji se i danas rado puštaju u klubovima. Njegova glazba je obilježila kraj osamdesetih i rane devedesete, kada je Dino bio najveća zvijezda.

To je prepoznala i struka pa je za života četiri puta dobio prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a posmrtno osam puta. Dva Porina dobiva 1996. godine za skladbu Afrika, za hit godine i najbolji aranžman, 1998. godine osvaja Porina za album Enfant terrible, za najbolju produkciju i 1999. godine dobiva Porina za album Vidi ove pisme…, za najbolji kompilacijski album.

Godine 2008. diskografska kuća Dancing Bear objavljuje njegov sedmi studijski album Pandorina kutija, nakon Dinove smrti. Sljedeće godine taj je njegov album nagrađen s četiri Porina. Iste godine mu je posmrtno dodijeljen i Porin za životno djelo.

net.hr

Foto: Pixell