Želite li postati istraživači podzemlja, dosegnuti tamo gdje mogu samo najhrabriji…te uputiti se u najveću avanturu života?! To možete samo ako imate završenu školu speleologije! Budi faca i prijavi se na 9. speleološku školu koju provodi SD Mijatovi dvori Tomislavgrad po programu Povjerenstva za speleologiju Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Škola će se održati tijekom tri vikenda (13.-14.3., 20.-21.3., te 27.-28.3.), a početak je u subotu, 13.3. u 8:00 sati u prostoru društva (ulica Stjepana Radića, Tomislavgrad). Prijaviti se mogu sve punoljetne osobe na priloženom linku za prijavu do 10.3.2021. godine.

Budući da ova vrsta hobija zahtjeva svladavanje određenih vještina te nosi i neke rizike, osnovni uvjet za upisati se, je taj da kandidat nema nikakvih psihičkih i fizičkih zdravstvenih problema. Maloljetne osobe (ne mlađi od 16 godina) mogu se prijaviti na školu uz suglasnost roditelja ili staratelja.

Tijekom trajanja obuke polaznici će u praktičnom dijelu nastave svladati osnove speleologije kao i sve o speleološkoj opremi. Zatim, naučit će tehnike penjanja i spuštanja po užetu i osnovne vještine potrebne za napredovanje u speleološkim objektima. Uz navedeno, naučit će opremanje i crtanje speleoloških objekata, alpinističke tehnike, dokumentiranje bilo kakvih nalaza u speleološkim objektima te osnove o speleospašavanju.

Teorijska nastava će se održavati u prostorijama SDMD tijekom koje će polaznici dobiti osnovno znanje o povijesti speleologije, ponašanju u speleološkim objektima, kršu i krškim fenomenima. Zatim o geologiji, paleontologiji, arheologiji, biologiji i klimi u podzemlju, te o zaštiti i opasnostima u speleološkim objektima itd.

Od vlastite opreme polaznici trebaju imati samo čizme (po mogućnosti gumene) i radne rukavice, a za ostalo će se pobrinuti organizatori.

Za sve sudionike koji nemaju smještaj u Tomislavgradu osiguran je smještaj u planinarskom domu „Orlova stina“ na Blidinju. Svi polaznici moraju biti članovi nekog od društava saveza.

Detaljan raspored predavanja i terenskih vježbi polaznici će dobiti nakon prijave.

Nakon završetka tečaja, polaže se ispit nakon kojeg polaznik stječe naziv Speleološki pripravnik te se uključuje u rad SD Mijatovi dvori ili bilo kojeg drugog društva Planinarskog saveza Herceg-Bosne koje u opisu djelatnosti ima i speleologiju.

Cijena škole je 100 KM po osobi, što uključuje troškove prijevoza na teren, troškove predavača, jedan obrok dnevno, korištenje opreme društva te korištenje speleološke literature.

Sve informacije o školi i prijave mogu se dobiti na broj mobitela 063/802-876 i 063/331-972 te mail: sdmijatovidvori@gmail.com Voditelj škole je Josip Marković.

Link za prijavu: