Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Vukadin danas je u Livnu, u zajedničkome službenom posjetu, primio visoke dužnosnike: iz Kraljevine Nizozemske veleposlanika Jana Waltmansa, Savezne Republike Njemačke veleposlanika dr. Thomasa Fitschena, Kraljevine Španjolske veleposlanicu Mariu Teresu Lizaranzu Perinat, švicarskoga veleposlanika dr. Daniel Hunna i šefa belgijskog diplomatskog ureda  Benjamina Sturtewagena. U pratnji su bili dr. Ilona Stölken supruga njemačkoga veleposlanika, Estelle Vuichard zaposlenica švicarskoga veleposlanstva, Sanela Ademović Policy Advisor on Trade, Culture and Education u švicarskom veleposlanstvu, Mirnes Kurtanović Senior Political Officer u nizozemskome veleposlanstvu.

Tijekom sastanka razgovaralo se o državnome i društveno-političkome uređenju i stanju u BiH na svim razinama vlasti, o gospodarstvu – razvojnim projektima  u Hercegbosanskoj županiji kao i o neizbježnim političkim implikacijama kako na ove projekte i potencijale tako i na cjelokupni društveni život na prostoru HBŽ-a.

Svi su se složili da je BiH država tri konstitutivna naroda ali da se konstitutivnost naroda ili legitimno predstavljanje u političkoj praksi u BiH ne mogu preslikavati iz sličnih primjera u Belgiji ili Švicarskoj. Na izjavu belgijskog diplomate Sturtewagena kako je u Belgiji konstantan “proces ustavnih reformi” te da bi to uz obvezne izborne reforme trebalo činiti i u BiH, predsjednik Vukadin je pojasnio kako se u BiH ne provode ustavne reforme nego je konstantan proces nametanja odluka Visokih predstavnika za BiH.

Švicarskog veleposlanika dr. Daniela Hunna zanimalo je što se u Županiji poduzima u svezi reforme obrazovnoga sustava budući da je ova oblast u ingerenciji županija, na što je predsjednik Vukadin u podužem obrazlaganju između ostaloga istaknuo da Županija upravo ulazi u proces kurikularnih reformi kojima će se urediti temelji cjelokupnog obrazovnog sustava.

Predsjednik Vukadin iskoristio je prigodu te je nazočne diplomate iscrpno upoznao (i zatražio njihovu podršku) s nizom aktualnih tema i aktivnostima Vlade između ostaloga o razvojnim infrastrukturnim projekatima kao što je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora o strategiji izgradnje cestovne infrastrukture ali i s bogatim turističkim potencijalima na području županije.

Visoki europski diplomati podržali su izloženu strategiju i projekte te, na zamolbu predsjednika Vukadina da HBŽ “ne ostane samo na velikim potencijalima”, istaknuli spremnost uložiti napor i iskoristiti svoj autoritet u pomoći pri otklanjanju osobito političkih zapreka u njihovom realiziranju.

Boravak visokoga izaslanstva nastavljen je sastankom s predstavnicima Skupštine HBŽ-a kao i susretom s općinskim načelnicima HBŽ-a i gradonačelnikom grada Livna, navodi se u priopćenju Vlade HBŽ-a.