Bosanskohercegovačka firma Derubis Yachts d.o.o. iz Viteza upriličila je u Sarajevu svjetsku premijeru novog modela jahte Derubis 44 Fly, koja je proizvedena u Bosni i Hercegovini. Jahta je duga 14 metara, široka 4,5 metra i visoka šest metara i bit će izložena za javnost na Trgu BiH u Sarajevu do nedjelje uvečer. Prostire se na tri kata i pravljena je za boravak 10 odraslih osoba, sa četiri spavaonice, četiri kupatila i bazenom. Suvlasnica kompanije Derubis Yachts Lejla Kraljević izjavila je da je početku rada u hali je bilo minus 5 stupnjeva celzijusa, a mnogi radnici nikad prije nisu ni vidjeli brod. ”Mi nismo samo napravili brod nego brodogradilište za serijsku proizvodnju brodova”, istaknula je Kraljević.

Događaju je nazočio i premijer FBiH Fadil Novalić koji je naveo da su nositelji vlasti u BiH spremni mijenjati percepciju poslovanja domaćim i stranim firmama u našoj zemlji. Dodao je da tu prvenstveno misli na olakšavanje uvjeta za dobivanje dozvola, koncesija i svih ostalih birokratskih procedura.

”Ipak, postavljamo svima jedan uvjet, domaćim i stranim investitorima, a to je da koriste najsuvremenije tehnike, strojeve i najnapredniju tehnologiju. Vremena istrošenih strojeva i jeftine radne snage više ne postoje. Ovim projektom koji je predstavljen, želimo pokazati svima da je BiH u stanju nositi se i sa najzahtjevnijim tehnološkim izazovima”, rekao je Novalić.

fena.ba