Večeras je u organizaciji Matice hrvatske Tomislavgrad u dvorani Skupštine Hercegbosanske županije predstavljena knjiga Saliha Isaka “Duvanjske priče i Laži i prevare”. Uz autora o knjizi su govorili profesor Mate Kelava i profesorica Snježana Redžepagić.

-Salkota je u ovoj knjizi zavirio filigranskom preciznošću u duše naših ljudi, opisao ih i sačuvao njihov vedar odnos prema životu i vremenu u kojem su živjeli za vječnost i naslikao fotografskom točnošću svaki urbanistički detalj naših dragih mahala u našem drevnom Duvnu – kazao je prof. Mate Kelava dodavši kako je autor u prvom dijelu knjige dokumentaristički prikazivao život ljudi u ondašnjem Duvnu fokusirajući se na pojedine likove i događaje, dok je u drugom dijelu knjige (Laži i prevare) govorio o lažima i prevarama u politici, u arhitekturi, graditeljstvu, financijama, odnosno u svakome dijelu gospodarskoga i društvenoga života.

Posebnu pozornost izazvao je osvrt profesorica Snježane Redžepagić koja je na jedan dubok, osjećajan, precizan, ali i šaljiv način ocrtala duh Isakove knjige:

-Autor daje događaje u Duvanjskim pričama tako fino, promišljeno i suptilno da one odaju kolorit vremena u nevjerojatnoj potpunosti. On uopće ne pokušava jezičnom virtuoznošću ili nekim dodacima, stilskim vrednotama uljepšati, pojačati dojam, ali ima jednu snagu promatrača i pripovjedača za odabrati prave riječi, sklopiti jednostavnu rečenicu, vrlo zahvalnu za čitatelja i reći ono što jest…Poslije čitanja ovoga djela moram reći da iskazujem jedno veliko poštovanje prema ovome čovjeku koga u stvarnosti poznajem samo nekoliko minuta, ali s ponosom nosi svoju titulu čovjeka, hoda ovim svijetom uzdignute glave, otvorena srca i uma, bez predrasuda, ne obazirući se na stereotipe bilo koje vrste, na prepreke politike, ratova i sukoba. Ovakvo djelo je mogao napisati samo netko tko je odrastao u vremenu i mjestu gdje je vladala „filozofija komšiluka“, u vrijeme kada je ključ od ulaznih vrata stajao pored vrata…Najljepši poklon koji srce može primiti su nečije uspomene i nečija sjećanja, zbog toga hvala gosp. Salihu Isaku na tom poklonu.-

Završna riječ pripala je autoru koji je zahvalio svim nazočnima na dolasku i osvrnuo se na društveno-političke okolnosti u kojima je nastala knjiga s paralelom na današnje probleme.

Večer je svojom pjesmom uveličao pjevački zbor Matice hrvatske pod ravnanjem prof. Kristine Boras, a valja naglasiti i to da je knjiga izašla u nakladi  Udruge „Naša baština“ iz Tomislavgrada.

Više fotografija u galeriji.

Jelena Perković/Tomislavcity