U velikoj dvorani Skupštine Hercegbosanske županije u Tomislavgradu sinoć je predstavljen zbornik radova znanstvene konferencije Duvnjaci (o) Duvnu: Energetski, poljoprivredno-stočarski, šumarski, turistički i lovno-gospodarski potencijali duvanjskoga kraja, zbornik koji sadrži 14 radova izloženih na znanstvenoj konferenciju koju su 17. rujna 2016. godine, pod pokroviteljstvom općine Tomislavgrad i Hercegbosanske županije, zajednički organizirali Udruga „Naša baština“ iz Tomislavgrada, Udruga „Stećak“ iz Grabovice i Zaklada dr Franjo Nevistić iz Zagreba.

Uz glavnog urednika doc. dr. sc. Matu Buntića, o zborniku su govorili i doc. dr. sc. Jozo Bagarić i dr. fra Robert Jolić.

Dr. Mate Buntić je kazao kako su uz povijesni prikaz duvanjskoga kraja kroz povijest autori 14 članaka na znanstven način prikazali potencijale duvanjskoga kraja u poljoprivredi, stočarstvu, vjetro, hidro i helio energiji, u lovstvu, šumarstvu, turističke potencijale kroz arheološke nalaze, muzejsku i sakralnu baštinu. Izrekao je i zahvalu općini Tomislavgrad na pomoći u organiziranju znanstvenoga skupa ali i tiskanju zbornika, ali i žaljenje što nekoliko radova nije dostavljeno na vrijeme i nisu se našli u zborniku a svojom su kvalitetom uistinu to zaslužili, jer su na konferenciji privukli veliku pozornosti svih okupljenih znanstvenika.

U svome obraćanju dr. Jozo Bagarić je kazao kako je simpozij, a prema tome i ovaj zbornik u cijelosti ispunio njegova očekivanja, naglasivši kako je nakon njega bogatiji za mnoga znanja o duvanjskome kraju te da simpozij treba nastaviti organizirati  i ubuduće, jer svi radovi pokazuju kako smo bogati tradicijom, brojnim komparativnim prednostima koje treba preokrenuti u našu korist, kako bismo ostali i opstali na ovim prostorima.

Fra Robert Jolić je kazao kako su nas uz poplave u Hrvatskoj o kojima smo toliko slušali u medijima proteklih tjedana, pogodile i poplave sveznalica i kritizera, kojima ništa ne valja, a da pritom ne nude ništa, nasuprot kojima je organizirana konferencija o budućnosti Tomislavgrada, koja ne može odjednom ponuditi rješenje za brojne probleme, ali i da za sve treba vremena, mudrosti, hrabrosti i pomoći stručnjaka od kojih su mnogi otišli vani, ali koji su spremni pomoći. Naveo je i kako je ovaj znanstveni skup, odnosno zbornik na neki način nastavak projekta, izrade monografije Prirodoslovno-povijesne baštine općine Tomislavgrad, objavljene prije nekoliko godina.

S tri prekrasne domoljubne pjesme, kao i obično na ovakvim događajima koje organizira tomislavgradska matica, nastupio je njen pjevački zbor, uz pratnju mješovitoga orkestra Matice hrvatske, pod ravnanjem profesorice Kristine Boras.

mandino-selo.com