Don Dragan Filipović (1958.) svećenik je Mostarsko-duvanjske biskupije, trenutno na službi župnika u Čapljini.

Među četrdesetak odlikovanih osoba, koje je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nagradila za njihov doprinos očuvanju hrvatske kulture i identiteta, nalazi se i maestro don Dragan Filipović.

Don Dragan Filipović odlikovan je za osobite zasluge za glazbenu kulturu, skladateljski i glazbeno-pedagoški rad te kulturnu suradnju između hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Don Dragan Filipović (1958.) svećenik je Mostarsko-duvanjske biskupije, trenutno na službi župnika u Čapljini, prenosi Fena.

Sakralnu glazbu i gregorijanski koral studirao je na Papinskom institutu za sakralnu glazbu u Rimu. Skladao je više oratorijâ, prvu hrvatsku operu u BiH Diva Grabovčeva, te niz drugih djelâ.

Od 1993. do 2012. vodio je zborove u mostarskoj katedrali. Također je osnivač i voditelj Akademskoga zbora Pro musica, te više klapa i drugih vokalnih skupina. Kroz svoje glazbeno djelovanje ostvario je suradnju s nizom kulturnih i glazbenih institucija u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska predsjednica na svečanosti dodjele odlikovanja izrazila je ponos na osobne uspjehe umjetnika i djelatnika u kulturi, nazvavši ih nositeljima ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti jer su univerzalnim jezikom umjetnosti povezali ljude i predstavili svoju domovinu kao zemlju darovitih umjetnika, priopćio je Akademski zbor Pro musica.