Brojni roditelji u zimskim mjesecima svoju djecu u automobilima prevoze u ‘punoj zimskoj opremi. Računajući da su u autosjedalici zaštićeni zaboravljaju na jako važan detalj koji može ugroziti djetetov život – vožnja u kaputu ili jakni.

Na opasnosti koje proizlaze iz ove prakse upozorio je poznati splitski pedijatar dr. Draško Cikojević.

– Dolazi zima i roditelji često svoju djecu da bi im bilo toplo stavljaju u dječju autosjedalicu u debelim vatiranim (ili perjem obloženim) bundicama. To nije pametna ideja. Naprotiv, eventualnu prehladu lako ćete izliječiti, ali slomljeni vrat nećete. Stoga razmislite prije nego stavite dijete u automobil, i upozorite sve one za koje znate da rade istu pogrešku. Zimske bundice su u pravilu jako debele, podstavljene, i to onemogućuje de se dijete dovoljno stisne sigurnosnim pojasom, iako vam se čini da je čvrsto privezano.To nije točno ako dijete ima na sebi bundicu. U slučaju prometne nesreće postoji velika vjerojatnost da će dijete izletjeti iz sjedalice. Zato prije nego što smjestite dijete u sjedalicu, skinite mu bundu i odložite je. Simulacije prometnih nesreća koje su napravljene uz pomoć lutki pokazale su da je sve skupa opasno. Naime, lutke su iz dječje sjedalice poletjele kroz prozor kao da nisu ni bile privezane.

Ako samo promislite koliko zraka istisnete iz jakne kad je hoćete spremiti u ormar ili u vreću za vakuumiranje, bit će vam jasnije o čemu se radi. Ako dijete i ne ispadne iz sjedalice, može se ozbiljno ozlijediti u predjelu trbuha, jer bi ga pojas u slučaju prometne nesreće zategnuo ogromnom snagom.

Mnogi nisu svjesni ove opasnosti, na koju treba upozoriti upravo sada kada dolazi zima. Ako mislite da će vama i vašem djetetu bez bunde biti hladno, svakako automobil zagrijete prije nego što u njega uđete ili unesete dijete. Potom dijete najprije privežite u sjedalicu, a zatim ga pokrijte dekicom ili mu bundicu obucite sprijeda.

www.slobodnadalmacija.hr