Za realizaciju ovog projekta potrebno je oko tri tisuće KM kako bi svako dijete u HBŽ-u za Božić dobilo kontinuirani mjerač razine šećera u krvi.

Udruga osoba oboljelih od šećerne bolesti Krug Livno – uputila je poziv sa zamolbom za    pomoć u financiranju projekta  “BOŽIĆ 2020. BEZ BOLI”, a koji je namijenjen djeci oboljeloj od dijabetesa tip 1.

Na području Hercegbosanske županije, prema informaciji Ante Bakovića –  ravnatelja Zavoda za zdravstveno osiguranje, imamo 25-ero djece do 18 godina kojima je potvrđen dijabetesa tip1, od toga ih je 10-ero iz tomislavgradske općine.

Da bi izbjegli svakodnevno vađenje krvi iz jagodice prsta, koje radimo prosječno 10 do 15  puta dnevno, primorani smo kupovati kontinuirane mjerače razine šećera u krvi za što je potrebno oko 240 KM – dva senzora i iste u većini slučajeva kupujemo  u Hrvatskoj. (Jedan senzor traje 14 dana i košta 460 kuna). Svi ti troškovi ne podrazumijevaju one troškove koje su nam potrebni za inzulin, prehranu i ostalu medicinsku opremu budući da nisu na listi lijekova i pomagala Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Cilj projekta “BOŽIĆ 2020. BEZ BOLI ” je da uz Vašu suradnju u financijskom smislu osiguramo veseliji i bezbolniji Božić kako djeci tako i njihovim roditeljima, a povrh svega i s manje stresa pri provjeri razine šećera u krvi.

Kontinuirani mjerači razine šećera u krvi (senzor Libre) rade na način da se jednom apliciraju na nadlaktici, a omogućavaju da se kroz 14 dana u svakom trenutku, nanoseći čitač preko senzora, može provjeriti razina šećera. Dakle, bez bockanja i vađenja krvi.

Svi mi odrasli, kad trebam ići izvaditi krv jednom u godini dana, osjećamo nelagodu i strah. Djeca s dijabetesom to rade svakodnevno od 10 do 15 puta i u svih 365 dana u godini. Uz svakodnevno bockanje prstiju i davanje inzulina, koji im život znači, najmanje 5 puta dnevno isto se vrši ubadanjem igle u tijelo (ruku, nogu ili stomak).

U većini slučajeva jedan roditelj je stalno uposlen, dok drugi roditelj brine o zdravstvenom stanju djeteta. Sami znate da su nedostatna primanja koja zaposleni u našoj Županiji ostvaruju za osnovne potrebe. Sva naša financijska sredstva u prvom redu idu na liječenje i potrebe našeg malog „Slatkiša“ kako bi im barem malo olakšali život i smanjili stres.

Prostorije za rad Udruge osigurala nam je Općina Livno na razdoblje od 5 godina bez naknade, a njih smo renovirali i opremili uz pomoć mladih livanjskih umjetnika, gospodarstvenika, humanitarnih organizacija, Livanjske zajednice u Frankfurtu i svojim zalaganjem prilikom obnove.

Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa HBŽ doniralo je udžbeničke komplete svoj  “slatkoj” djeci Hercegbosanske županije.

Od 1.1.2021. godine Zavod za zdravstveno osiguranje HBŽ-a je stavio na listu ortopedskih pomagala senzore za kontinuirano mjerenje razine šećera u krvi te se nadamo ćemo im i uz Vašu financijsku pomoć osigurati veseo i bezbolan “BOŽIĆ 2020”.

Za realizaciju ovog projekta potrebno nam je oko tri tisuće KM kako bi svako dijete u HBŽ-u za Božić dobilo kontinuirani mjerač razine šećera u krvi.

Kontakt telefon: 063 464 210 (Goran Karaula)

e-mail  krug.udrugalivno@gmail.com

Broj tekućeg računa u RBA banci je 1610000241590054

Unaprijed hvala!

Predsjednik udruge

Goran Karaula