Foto: Anto Perković

Ornitološko društvo Naše ptice već tradicionalno u okviru projektnog ciklusa „Krška polja“ dodjeljuje male grantove za podršku zaštiti i održivom korištenju kraških polja. Samo u prethodne tri godine, kroz program malih grantova, podržana su 22 projekta s područja Livanjskog i Duvanjskog polja, u iznosu višem od 60.000 EUR.

Ove godine poziv je otvoren za sve pojedince, lokalne inicijative, mjesne zajednice i organizacije koje djeluju na prostoru Livanjskog polja, a žele se baviti održivim praksama (npr. pčelarstvo, tradicionalna obrada zemlje, eko- turizam i sl.) ili se boriti za očuvanje prirode, staništa i biodiverziteta u Livanjskom polju (npr. akcije čišćenja i uklanjanja ilegalnih deponija, male lokalne kampanje, borba protiv divljih požara i/ ili krivolova, promocija zaštite Livanjskog polja i sl.).  Pored troškova za konkretne aktivnosti, prihvatljivi troškovi su i troškovi za prostor/ured, opremu,  materijale i treninge.

Maksimalni iznos bespovratnih sredstava, tj. granta je 3.000 EUR, a prednost će imati projektni prijedlozi koji za cilj imaju zaštitu i očuvanje Livanjskog polja, kao i projekti čiji su voditelji mladi (18 do 25 godina starosti) i/li osobe ženskog spola. Odabranim korisnicima malih grantova bit će pružena pomoć u pisanju drugih projektnih prijedloga, kao i prilikom promocije njihovog  rada.

„Ključni faktor u borbi za očuvanje prirode u Livanjskom polju je aktivno sudjeovanje lokalnog stanovništva, što svakodnevno svojim radom i zalaganjem svjedoče prethodni korisnici naših malih grantova- STUR.BA Canoe and Birdwatching, Continental Adventure, Farma PODHUM Livno,  Speleološko društvo Mijatovi dvori, da spomenemo samo neke od njih. Cilj kojem neprestano težimo je jačanje kapaciteta lokalnog stanovništva i podizanje svijesti o pozitivnim i poželjnim, ali i o negativnim praksama. Zbog toga ćemo s praksom podrške lokalnom stanovništvu kroz program malih grantova nastaviti i u narednim godinama“, istaknuo je Goran Topić,  menadžer projekta.

Natječajna dokumentacija može se preuzeti na web stranici Ornitološkog društva Naše ptice (https://ptice.ba/bs/ornitolosko-drustvo-nase-ptice-ponovo-ulaze-u-zastitu-i-razvoj-livanjskog-polja/) . Molimo sve zainteresirane da se, ako imaju ikakvih pitanja i nedoumica, obrate OD Naše ptice na konkursi.nase.ptice@gmail.com. Na istu adresu treba poslati i popunjena dokumentacija najkasnije do 6.11.2022. godine.

Poziv se realizira u okviru projekta „Održiva budućnost za slatkovodni ekosistem Livanjsko polje u Bosni i Hercegovini“ koji partnerski realiziraju OD Naše ptice, Centar za životnu sredinu i EuroNatur, a financijski podržava inicijativa DIMFE (Donors’ Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems).

OD Naše ptice/Tomislavcity