Virgilije je s ponosom isticao svoje duvanjsko korijenje i pripadnost hrvatskome narodu.

Izložbom neizlaganih djela velikoga svjetskog grafičara i pjesnika Virgilija Nevjestića, večeras je u Tomislavgradu službeno otvorena duhovno-kulturna manifestacija Dani sv. Nikole Tavelića koju je otvorenom proglasio predsjednik Općinskoga vijeća Tomislavgrad, gospodin Luka Krstanović.

Brojna domaća publika među kojom su bili i Virgilijevi rođaci, kako oni koji žive u duvanjskom kraju tako i oni iz Splita, odazvali su se svečanosti otvaranja izložbe koja ostaje otvorenom u iduća tri mjeseca.

U ime organizatora ove manifestacije, Općine Tomislavgrad, Franjevačkoga muzeja i Kulturno-informativnoga centra, nazočne je pozdravila ravnateljica KIC-a, gospođa Danijela Papić.

– O Virgiliju je nedovoljno govoriti i da se govori svaki dan. Virgilije nas je sve zadužio i njegove izložbe trebamo otvarati češće. Ljubav koju je Virgilije pokazivao u svojim djelima i pjesmama je čista i jaka, daje snagu i čini čovjeka još boljim. Posebna je njegova ljubav prema korijenima, podrijetlu i svojoj obitelji. Slijedimo ga, kazala je ravnateljica KIC-a, Danijela Papić, zahvalivši na poseban način Franjevačkoj galeriji iz Širokoga Brijega koja je nesebično ustupila ovu izložbu.

O radu i djelu pok. Virgilija Nevjestića za ovu postavku pročitan je i komentar koji je napisao prof. Stanko Špoljarić. U njemu je, između ostaloga napisao:

– U grafikama Nevjestić se dosljedno i bez zastoja pokazuje i potvrđuje virtuoznom izvedbom crteža, minucioznom dorađenošću svakog detalja, i u prozračnosti scene i u prizorima veće zasićenosti.

Otvarajući izložbu, gospodin Krstanović je naglasio da je Tomislavgrad prepoznatljiv po mnogočemu, a ovom prigodom istaknuo je krunidbu prvoga hrvatskog kralja Tomislava, Mijata Tomića i Virgilija Nevjestića, koji je po svojim djelima i radom pridonio da Tomislavgrad bude prepoznat na svjetskoj mapi kao jedno kulturno i umjetničko odredište.

 

– Virgilije je bio naš rođak, naša krv. Prevladaju emocije, vezani smo za Virgilija. On je i veličina na svjetskoj razini što se tiče umjetnosti i to samo za sebe dovoljno govori. Virgilije nije bio čovjek od velike priče, ali u svakome susretu s njim, koji se dogodio bilo kod njega na Kolu ili kod nas u Jošanici, uvijek se osjetila jedna toplina kojom je zračio. Pamtim svaki trenutak s  njime, nije tu bilo puno priče, bio je škrt na riječima i živio je u svome svijetu. Ali, treba istaknuti da je volio svoj rod i svoje porijeklo, kazao je za Tomislavcity Virgilijev sestrić Perica Penjgušić koji je za ovu prigodu s obitelji pristigao iz Splita.

Dodajmo da su svečanost otvaranja večerašnje izložbe dodatno uljepšali učenici Osnovne glazbene škole Tomislavgrad koji su odsvirali nekoliko skladbi na harmonici, gitari, flauti i glasoviru.

Z.S./Tomislavcity

 

Više fotografija u galeriji.