Zagađivač pronađen u pošiljci Modernina cjepiva protiv COVID-19 isporučenoj u Japan vjerojatno su metalne čestice, objavila je japanska mreža NHK navodeći izvore u ministarstvu zdravstva, prenosi Hina.

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je u četvrtak da povlači 1,63 milijuna doza cjepiva proizvođača Moderne iz opreza jer su u nekima od njih pronađena “strana tijela”.

U izvješću NHK -a, objavljenom kasno u četvrtak, citiraju se izvori iz ministarstva u kojima se kaže da su čestice reagirale na magnete te se stoga sumnja da je posrijedi metal.

oderna ih je opisala kao “čestice” koje nisu sigurnosna prijetnja i ne umanjuju učinkovitost cjepiva.

Dužnosnik u ministarstvu zdravstva rekao je da još nije potvrđeno o kakvim je česticama riječ.

Vlada je izvijestila o gotovo 25.000 novih zaraza i teških slučajeva i rekordan porast od 2000 slučajeva u četvrtak.

Ministarstvo je reklo da je serija Modernina cjepiva povučena iz opreza, ali je taj potez potaknuo nekoliko japanskih tvrtki da otkažu cijepljenje radnika, a europskog regulatora za lijekove da pokrene istragu.

Do sada je oko 54 posto stanovništva Japana primilo barem jednu dozu, prema Reutersu.

Japansko ministarstvo zdravstva reklo je da su doze proizvedene u istoj proizvodnoj liniji u isto vrijeme u Španjolskoj i vjeruje da nema “značajnih” opasnosti za zdravlje.

Ministarstvo je objavilo i brojeve triju pošiljki: 3004667, 3004734 i 3004956  kako bi pojedinci mogli provjeriti jesu li primili dozu iz tih pošiljaka.

Hina

Foto: Ilustracija