Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za travanj 2019. godine iznosi 2.074,85 KM i za 50,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za veljaču 2019. iznosila je 895 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 29 KM je niža od prosječne plaće isplaćene u siječnju 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 43,13 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine: prehrana – 40,2 posto, stanovanje i komunalne usluge – 15,2 posto, higijena i održavanje zdravlja – 5,7 posto, obrazovanje i kultura – 12,5 posto, odjeća i obuća – 14,7 posto, prijevoz – 6,8 posto i održavanje domaćinstva – 5,8 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH.

vecernji.ba