Nova građevinska sezona samo što nije počela, a tvrtke se ponovno suočavaju s problemom manjka radnika. Obučenih zidara, tesara, bravara, armirača, kranista, keramičara, molera… gotovo da i nema. Bh. radnike odvode tvrtke iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, nudeći im višu plaću i bolje uvjete.

Da je situacija vrlo teška, potvrdio je za Dnevni avaz i predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije BiH Mahir Semić, koji kaže da će domaćim tvrtkama u građevinskoj sezoni, koja je na pragu, najviše nedostajati stručne i kvalificirane radne snage.

Na zavodu za zapošljavanje ima radnika, ali to su sve mladi ljudi bez ikakvog iskustva. I ako netko od njih dobije posao, čim stekne osnovne vještine, on odlazi iz BiH jer mu u inozemstvu nude mnogo bolje uvjete, ali i sigurnost na radnom mjestu – kaže Semić.

Prema službenim podacima za 2018. godinu, u Sloveniju je otišlo više od 13.600 radnika, a od toga oko 70 posto građevinaca.

Poslodavci pokušavaju povećavanjem plaća zadržati radnike. Trenutna prosječna plaća u građevinarstvu je 606 KM. No, zadržati radnike ne mogu samo poslodavci, nešto mora uraditi i država. Mi obučimo radnike, dobijemo stručnjake i onda oni odoše, a to je poražavajuće. Kada bi država malo popustila i smanjila obveze, sigurno bi bilo lakše – smatra Semić.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju kako je vrijednost građevinskih radova tvrtki iz BiH u inozemstvu za devet mjeseci 2019. bila za 5,1 posto manja nego u istom razdoblju godinu ranije.

Više faktora može biti uzrok tom padu, ali je vjerojatno ključan nedostatak kvalificirane i osposobljene radne snage – smatra Semić.

932 KM prosječna isplaćena neto plaća u BiH

643 KM prosječna isplaćena neto plaća u građevinarstvu u BiH

2.400 eura prosječna plaća kvalificiranog građevinskog radnika u Njemačkoj

1.200 eura prosječna plaća pomoćnog građevinskog radnika u Njemačkoj

2.380 eura prosječna plaća građevinskog radnika u Švedskoj

1.560 eura prosječna plaća građevinskog radnika u Austriji

vecernji.ba